Dermatita atopica - simptome, cauze, tratament

Dermatita atopica – simptome, cauze, tratament

4

Dermatita atopica , de asemenea, cunoscuta si sub numele de eczema atopica sau eczema este un tip de dermatita, care poate fi inteleasa ca si o inflamatie a pielii, care nu este contagioasa si se manifesta prin mancarimi ale pielii.

Dermatita atopica este o afectiune cu transmitere genetica, familiala si este asociata de asemenea cu alergenii, astmul bronsic sau cu stresul.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament

Dermatita atopica – simptome

Persoanele cu dermatita atopica au adesea pielea uscata si solzoasa care se intinde pe tot corpul, cu exceptia, in zona scutecului, si intens pruriginoase de culoare rosie, care pot evolua catre leziuni eritematoase si chiar pustuloase (cu continut lichidian).  Aceste leziuni prezinta un risc sporit de infectie bacteriene, fungice sau virale.

Dermatita atopica – cauze

Cauza dermatitei atopice nu este cunoscuta, desi exista unele dovezi care arata legatura cu factorii genetici.

Multe persoane care au dermatita atopica au un istoric familial de atopie. Atopia este o reactie alergica cum ar fi astmul, alergiile alimentare, dermatita atopica sau febra fanului.

In 2006 s-a descoperit ca mutatiile in gena pentru producerea de filaggrin a crescut puternic riscul de a dezvolta dermatita atopica. Filaggrin este o proteina care joaca un rol important in mentinerea apei in stratul cornos. Oamenii care au aceste mutatii au adesea pielea uscata.

Alta cauza a dermatitei atopice pare a fi igiena excesiva, atunci cand copiii sunt crescuti expusi la alergeni din mediu de la o varsta frageda, sistemul lor imunitar probabil le tolereaza, in timp ce copiii crescuti intr-un mediu de igiena excesiva, sunt mai putin susceptibili de a fi expusi la acesti alergeni de la o varsta frageda, si, atunci cand acestea sunt in cele din urma expuse, dezvolta alergii. Exista o anumita sustinere pentru aceasta ipoteza cu privire la dermatita atopica.

Copiii expusi la caini prezinta un risc mai mic de a avea dermatita atopica. De asemenea, copiii cu igiena precara prezinta un risc mai mic de a dezvolta dermatita atopica, asa cum sunt si copii care beau lapte nepasteurizat. Expunerea la praf esteconsiderat a contribui la riscul de a dezvolta o dermatita atopica.

O dieta bogata in fructe pare a avea un efect de protectie impotriva dermatitei atopice, in timp ce opusul pare sa fie adevarat pentru produsele fast-food.

Dermatita atopica – tratament

Nu exista nici un tratament cunoscut pentru dermatita atopica, desi tratamentele pot reduce severitatea si frecventa episoadelor acute.

Aplicarea de creme hidratante pot preveni uscarea pielii de uscare si reduce nevoia de a folosi alte medicamente. Persoanele afectate de multe ori raporteaza ca imbunatatire pielii datorate hidratarii amelioreaza si celelalte simptome de dermatita atopica.

Tratamentul cu corticosteroizi topici plus, mai ales hidrocortizon s-au dovedit a fi ei insisi eficienti pentru gestionarea dermatitei atopice. In cazul in care corticosteroizii topici si cremele hidratante nu au nici un efect, pe termen scurt, se recomanda sa se incerce un tratament cu inhibitori de calcineurina, cum ar fi tacrolimus sau pimecrolimus, cu toate ca ele sunt de obicei evitate, deoarece acestea pot cauza cancer de piele sau limfom. Alternativ se poate incerca folosirea de imunosupresoare sistemice cum ar fi ciclosporina, metotrexat , interferon gamma-1b, mofetil micofenolat si azatioprina . Pentru a controla mancarimea se pot folosi antidepresive si naltrexona.

O noua forma de tratament implica mai mult expunerea la lumina larga sau de banda ingusta ultraviolete. Expunerea la radiatii ultraviolete a fost dovedit a avea un efect imunomodulator de localizate pe tesuturile afectate si pot fi utilizate pentru a reduce severitatea si frecventa episoadelor acute.

Vitamina D s-a dovedit a fi, de asemenea, un tratament eficient pentru dermatita atopica.

De asemenea, se recomanda ca persoanele cu dermatita atopica sa se scalde in mod regulat in bai caldute, in special in apa sarata, in scopul de a umezi pielea lor. Se recomanda pentru cei cu dermatita atopica sa se evite imbracamintea din lana, matase, imbracaminte acoperita cu argint.

Share.

4 Comments

  1. Dupa foarte multe produse si citit informatii despre dermatita atopica va pot zici si garanta ca singurul produs eficient este lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle. O recomand sa o cautati.

  2. Fetita mea, Cristina, de 4 anisori a avut o dermatita de care nu mai stiam cum sa scapam pana cand nasa ei i-a facut cadou o crema ce este folosita ca remediu pentru dermatie si psoriazis de la pure potions. Si e minunata crema. Chiar functioneaza.

  3. Fetița mea a fost diagnosticata cu dermatita atopica ,vara aproape dispare ,dar iarna parca e împânzita,am încercat cu produse pa baza de hidrocortizoni,dar am înțeles ca sunt bune la o folosire cat mai putina,dăunătoare la o folosire îndelungată,ce creme pot folosi si ce geluri de dus?

  4. Pingback: Pielea – totul despre cel mai mare organ al omului • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.