Descoperire medicala: Oamenii cu membre amputate îşi vor putea regenera mâna sau piciorul pierdut

0

regenerareCercetătorii cred că oamenii cu membre amputate îşi vor putea regenera mâna sau piciorul pierdut bazându-se pe noua descoperire a unei echipe de cercetători de la Institutul Max Planck de Biologie Celulară Moleculară şi Genetică din Dresda.

Cercetătorii au descoperit cum să modifice mecnismul de regenerare celulară al unui vierme, astfel încât acesta îşi poate regenera acum capul, după ce îi este tăiat. Viermele din specia Dendrocoelum lacteum, nu are în mod normal această capacitate de regenerare.

Biologii au studiat atent speciile care îşi pot regenera singuri membrele pierdute, cum sunt viermii plaţi Schmidtea mediterranea sau peştii zebră.

Jochen Rink, coordonatorul grupului de cercetători a spus că au reuşit să afle de ce unele specii de animale au această capacitate de regenerare, în timp ce altele nu o au.

Faptul că s-a reuşit să se obţină în laborator capacitatea de regenerare  la un vierme dă speranţe că în curând şi oamenii ar putea beneficia de o soluţie asemănătoare.

“La viermele Dendrocoelum lacteum am observat o componentă moleculară esenţială, care decide dacă o parte a corpului poate fi refăcută sau nu. Am manipulat genetic acest circuit molecular, astfel încât a ajuns la o capacitate de regenerare completă”, explică Rink.

regenerare

Viermii plaţi din specia Schmidtea mediterranea sunt un mare mister pentru biologi, ei având în mod natural o capacitate extraordinară de regenerare. Dacă un vierme este tăiat în 200 de bucăţi, din acestea vor apărea 200 de viermi noi.

Mai mult, biologii au observat că viermii îşi păstrează chiar şi vechile amintiri după ce capul le creşte la loc prin regenerare, aşa cum reiese dintr-un studiu anterior, realizat la Universitatea Tufts din Boston.

O altă specie de vierme plat, Dendrocoelum lacteum, deşi este un înrudită cu Schmidtea mediterranea, nu are deloc această capacitate de regenerare.

sursa: descopera.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.