Diabetul afecteaza 1,5 milioane de romani!

Diabetul afecteaza 1,5 milioane de romani!

0

Auzim vorbindu-se, deseori, de diabetul de tip 1 ori 2 – stii ce inseamna? In Romania sunt deja 1,5 milioane bolnavi de diabet. Iata cateva sfaturi – cum poate fi prevenita boala!

Ce este insulina si la ce ne ajuta

Diabetul este o afectiune cronica ce apare in contextul unei hipoproductii pancreatice de insulina sau cand organismul nu utilizeaza in mod corect insulina care se produce.

Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme in energie. Productia insuficienta de insulina sau utilizarea incorecta a acesteia duce la cresterea nivelului de glucoza in sange – hiperglicemia. Aceasta este asociata, pe termen lung, cu afectarea anatomica si functionala a unor organe si tesuturi.

Care sunt deosebirile intre diabetul de tip 1 si de tip 2

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna caracterizata prin distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina. El este numit si diabet insulino-dependent. Productia insuficienta de insulina impune o administrare substitutiva zilnica. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adulti, in tinerete.

Diabetul de tip 2, numit si diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate, este caracterizat prin rezistenta la insulina. Pacientii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzator insulina care se secreta normal.

Diabetul gestational este cresterea glicemiei, aparuta pentru prima data in timpul sarcinii, la femei care nu au diagnostic de diabet.

Esti in aceste categorii? Trebuie sa-ti afli nivelul glicemiei

Pana in prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii care declanseaza procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt inca in studiu.

Studiile de specialitate arata ca mentinerea unei greutati in limite normale si activitatea fizica moderata pot preveni aparitia diabetului de tip 2. In preventia primara a bolii, un loc important il are educatia pentru sanatate. Se recomanda alimentatie sanatoasa si cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi, cum ar fi plimbari, inot, ciclism sau dans. Plimbarile regulate de cel putin 30 de minute pe zi reduc riscul de aparitie a acestei boli cu 35-40%.

Pacientii care au factori de risc – varsta, greutatea, circumferinta taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestational – trebuie sa-si determine nivelul glicemiei. Ei trebuie sa fie informati despre boala si cum pot evita sau intarzia debutul diabetului de tip 2.

In Romania exista programul national de diabet zaharat

Diabetul de tip 2 este tipul de diabet intalnit in 90% din cazurile de diabet: pe plan mondial exista in jur de 380 milioane de persoane cu diabet de acest tip. In Europa erau, anul trecut, 52 milioane bolnavi cu aceasta afectiune, iar in Romania – aproximativ 1,5 milioane de bolnavi cu acest tip de diabet. In ceea ce priveste diabetul zaharat tip 1, incidenta bolii era, in Romania, de 5,4 la 100.000 locuitori.

In Romania exista programul national de diabet zaharat, finantat integral de Ministerul Sanatatii, care are trei componente si anume: “Preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie”, “Tratamentul cu insulina al bolnavilor cu diabet zaharat” si “Tratamentul cu antidiabetice orale al bolnavilor cu diabet zaharat”. Informatiile au fost facute publice inaintea Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului Zaharat – 14 noiembrie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.