Diabetul gestational sau de sarcina - Televiziunea Medicala

Diabetul gestational sau de sarcina

1

Diabetul gestational (sau de sarcina, cum i se mai spune) este o afectiune specifica acestei perioade, dar care dispare imediat dupa nastere.

De la inceput, trebuie spus faptul ca nu toate femeile insarcinate fac aceasta forma de diabet. Sunt mai predispuse femeile care:

  • Au atins pragul obezitatii (indicele de masa corporala este mai mare de 30 – in care indicele reprezinta raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme, si patratul inaltimii, exprimata in metri).
  • Au nascut deja un copil cu greutate mai mare de 4,5 kg.
  • Au mai avut o sarcina in care s-a manifestat diabetul gestational.
  • Au un istoric de sindrom de ovare polichistice.
  • Au rude apropiate (de gradul intai) diagnosticate cu diabet.

Este bine sa se mearga la un consult de specialitate pentru a face si un test pentru diabetul de sarcina

Cele mai multe dintre viitoarele mamici au urmatoarele simptome: stare de oboseala accentuata, uscaciunea gurii, senzatie de sete, dar si urinari dese mai ales in timpul noptii, vedere incetosata, manifestari pe care unele gravide nici nu le baga de seama, fiind frecvente in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este bine sa mearga la un consult de specialitate pentru a face si un test pentru diabetul de sarcina. Acesta se face intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si consta in recoltarea unei probe de sange pentru a afla nivelul glicemiei pe nemancate. Apoi, dupa 1-2 ore, timp in care femeia insarcinata a baut un lichid dulce (75 g glucoza), se va recolta o noua proba de sange pentru a vedea reactia organismului la glucoza.

Daca rezultatul indica existenta diabetului de sarcina, este bine ca viitoarea mamica sa stie ca acesta poate fi tinut sub control cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat, cu miscare moderata (adaptata conditiei de sarcina) si, dupa caz, a medicatiei specifice. Ca o masura de siguranta in plus, este posibil ca medicul sa recomande efectuarea unor ecografii suplimentare pentru a verifica dezvoltarea fatului.

Daca este identificat la vreme si tinut sub observatie, multe dintre femeile cu diabet de sarcina vor naste copii sanatosi. Nediagnosticata la timp, aceasta afectiune poate duce la aparitia complicatiilor pentru fat atat in timpul sarcinii si al nasterii, dar si imediat dupa aceea. Motivul este ca nivelul ridicat de glucoza ajunge foarte repede la fat prin intermediul placentei si va stimula secretia de insulina. Acest fapt poate duce la cresterea in greutate a fatului, ajungand ca la finalul celor noua luni bebelusul sa fie mare si mai greu.

Alaptarea la san si o alimentatie sanatoasa din momentul diversificarii, vor proteja copiii de eventualele riscuri de a dezvolta diabet de tip 2 la varsta adulta.

Dupa nastere, glicemia mamicii revine la normal, dar exista si cazuri in care, de-a lungul vietii, femeia poate prezenta risc crescut de diabet de tip 2. Acesta este si motivul pentru care este bine ca periodic sa faca teste specifice pentru depistarea diabetului.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Infarctul miocardic in Romania – mult peste media europeana • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.