Diabetul zaharat: curs despre preventie si control

1

Diabetul zaharat: sedentarismul, obezitatea si supraponderea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimentatia sunt factori de risc, care pot fi modificati, o spune prof.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Diabetul zaharat e in mijlocul dezbaterilor la Cursul DIAMOND, editia Constanta, organizat in 5 iulie.

diabetDiabetul zaharat afecteaza multi romani: ”Rezultatele studiului PREDATORR arata ca prevalenta acestei afectiuni in Regiunea de Sud-Est este de 10,44%. Drept urmare, consider ca informarea si educarea continua a specialistilor din sistemul sanitar cu privire la noutatile in materie de preventie, diagnostic si tratament al bolilor metabolice si de nutritie sunt mai mult decat necesare”, a declarat prof.dr. Doina Catrinoiu, seful Centrului Judetean de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Constanta si coordonatorul local al Cursului DIAMOND, editia Constanta.

Diabetul zaharat – teme abordate in cadrul cursului DIAMOND, editia Constanta:

– „Screeningul si diagnosticul bolilor metabolico-nutritionale”, prezentata de prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice;
– „Diabetul zaharat gestational”, sustinuta de conf. dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane de Studiu al Obezitatii;
– „Farmacoterapia controlului glicemic in diabetul zaharat tip 2”, dezbatuta de conf. dr. Romulus Timar, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Timisoara;
– „Preventia diabetului zaharat tip 2”, tema sustinuta de prof. dr. Doina Catrinoiu, seful Centrului Judetean de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Constanta.

Diabetul zaharat – aproape 80% din persoanele suferinde sunt supraponderale si obeze. „Studiile arata ca riscul de a suferi de aceasta afectiune poate fi redus prin practicarea zilnica a 30 de minute de miscare moderata. Prin urmare, trebuie sa intensificam eforturile de preventie si control, iar factorii de risc pe care i-am amintit mai sus sunt cei asupra carora trebuie sa ne concentram. Acesta este si scopul cursurilor DIAMOND, de a facilita schimbul de idei si de informatii intre toti specialistii implicati in managementul diabetului zaharat pentru a imbunatati metodele de preventie si control”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Cursul DIAMOND, editia Constanta 2014 este creditat cu puncte EMC si se adreseaza exclusiv profesionistilor din sistemul sanitar romanesc. Intrarea este gratuita si se face pe baza de inscriere pe site-ul www.societate-diabet.ro, in limita locurilor disponibile.

Cursul despre diabetul zaharat face parte dintr-o serie de manifestari organizate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in toata tara, pentru a facilita accesul continuu al medicilor la informatii de ultima ora privind preventia, depistarea precoce, tratamentul si complicatiile bolilor metabolico-nutritionale.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Diabet zaharat la copil. Tratamentul diabetului de tip I

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.