Diabetul zaharat – mic ghid. Ce poti sa mananci. Alimente interzise

0

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului Zaharat – vineri, 14 noiembrie! Anul acesta, acțiunile se vor desfasura sub sloganul „Alimentatia sanatoasa si diabetul”, iar campania derulata de DSP-uri este intitulata „Controlul diabetului sta pe masa ta”. Vezi un mic ghid despre diabetul zaharat, ce presupune tratamentul, in ce consta regimul alimentar.

”Obiectivele propuse sunt: informarea populatiei asupra efectului benefic al alimentatiei sanatoase, constientizarea populatiei cu privire la rolul pe care fiecare il are in gestionarea propriei sanatati, conturarea importantei micului dejun in contextul unui comportament alimentar sanatos”, precizeaza DSP București, anuntand activitatile de ziua referioare la diabetul zaharat. “Alimentatia sanatoasa incepe cu micul dejun!”, precizeaza autoritatile de sanatate publica.

Diabetul zaharat – criteriile de diagnostic

Diabetul zaharat este o boala cronica ce se caracterizeaza printr-o insuficienta relativa sau totala de insulina, ceea ce face ca glucoza din alimente (paine, fainoase, dulciuri, etc.) sa nu poata fi arsa in tesuturi in cantitatea ceruta de nevoile energetice ale organismului; glucoza creste in sange (hiperglicemie), iar cand depaseste 1,8 g la mie, glucoza apare si in urina (glicozurie) unde nu se gaseste in mod normal. Cu toata cresterea glicemiei, tesuturile sunt lipsite de glucoza si organismul incearca sa o procure din grasimile si proteinele alimentare sau chiar din proteinele si grasimile din tesuturile proprii.

Diabeticul scade in greutate, cu toate ca el mananca mult si consuma o cantitate mare de apa. Aparitia glucozei in urina duce la o eliminare excesiva de glucoza si lichide prin urina, rezultand deshidratarea organismului, se arata intr-un material difuzat de DSP Bihor.

Criteriile de diagnostic pentru diabetul zaharat sunt:
-glicemia pe nemancate 126 mg/dl sau mai mare;
-glicemia postprandiala (la 2 ore dupa masa) 200 mg/dl, se arata intr-un material difuzat de DSP Bihor.

Diabetul zaharat poate fi clasificat in:
– DZ de tip 1 insulinodependent, care afecteaza in special tinerii si la care tratamentul cu insulina este obligatoriu;
– DZ de tip 2 insulinoindependent, care in anumite situatii poate deveni insulino-necesitant si care apare frecvent la persoane peste 40 de ani.

Diabetul zaharat – tratamentul presupune:

– regim alimentar;
– medicamente antidiabetice sau / si insulina;
– exercitiu fizic (miscare, plimbare minim 20 minute/zi).

Diabetul zaharat – regimul alimentar

Presupune in primul rand reducerea glucidelor din alimentatie la 150-250 g/zi cu interzicerea dulciurilor cu absorbtie rapida (zahar, ciocolata etc).
Alimentele care contin glucide (zaharuri) pot fi impartite din punct de vedere calitativ in:
– alimente interzise: zaharul, ciocolata, mierea de albine, rahatul, halvaua, prajiturile, bomboanele, inghetata, gemurile, siropurile, lichiorurib, berea, vinul dulce, sucurile, fructele bogate in glucide (strugurii, perele dulci, curmalele, prunele uscate, stafide, smochinele);
– alimente care pot fi consumate numai cantarite: painea (proaspata contine 50% glucide), mamaliga pripita si fasolea boabe fiarta (12% glucide), pastele fainoase, cartofii, orezul, grisul, toate cantarite fierte (20% glucide), laptele, branza de vaci, iaurtul (4% glucide), fructele proaspete (fragi, capsuni, zmeura, piersici, cirese, caise, visine, portocale cantarite fara coaja, mere (10% glucide), legumele cu continut de glucide mai mare decat 5% (morcovi, patrunjel, pastarnac);
– alimente care nu trebuiesc cantarite: carnea (vita, porc, peste, pasare), legume cu continut 5% de glucide (rosii, vinete, spanac, ciuperci, ardei gras, castraveti, dovlecei, fasole verde, salata verde), noteaza DSP Bihor intr-un material privind diabetul zaharat.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.