Diagnostic: fibrom uterin - cauze, simptome, tratament

Diagnostic: fibrom uterin – cauze, simptome, tratament

0

Cu o incidenta mare de aparitie (aproximativ 3 din 4 femei primesc diagnosticul de fibrom uterin de-a lungul vietii), acesta reprezinta o tumora benigna care poate aparea in orice moment al vietii o data ce a debutat menstruatia. De “vina” sunt dezechilibrele hormonale si este bine de stiut faptul ca mai putin de 0,2% din aceste fibroame se transforma in cancer.

Cuprins:

 1. Cauze
 2. Simptome
 3. Diagnosticare
 4. Tratament

Fibrom uterin – cauze

Daca despre cauza aparitiei fibromului    inca se mai discuta, se poate spune insa sigur ca nivelul de estrogeni si progesteron influenteaza cresterea acestuia. Daca in timpul sarcinii cantitatea celor doi hormoni este cea mai mare, dupa debutul menopauzei nivelul celor doi hormoni scade mult, astfel ca fibromul isi micsoreaza dimensiunile pana la desparitia lui completa.

Fibrom uterin – este intalnita cel mai des la femeile intre 30-40 de ani

Aceasta afectiune este des intalnita la femeile cu vartse cuprinse intre 30 si 40 de ani.

Fibrom uterin – simptome

Multe dintre femeile cu fibrom uterin nu au niciun simptom, astfel ca de cele mai multe ori afectiunea este depistata in faze destul de avansate. Totusi, printre cele mai cunoscute simptome se numara:

Fibrom uterin – diagnosticarea

Punerea diagnosticului de fibrom uterin se face in urma unui control ginecologic, al anamnezei ciclurilor menstruale si, nu in ultimul rand, dupa o ecografie pelvina.

Fibrom uterin – tratament

Medicatia consta in administrarea unor hormoni care ajuta la reglarea ciclului menstrual, eliminand menstruatiile abundente si durerile pelvine. Adminstrarea acestor tratamente nu duce la eliminarea fibromului, ci la micsorarea dimensiunilor acestuia, pregatind astfel o interventie chirurgicala. Aceasta se poate face prin:

 • Histerectomie – indepartrea totala a uterului, operatie in urma careia femeia nu mai poate avea copii
 • Miomectomie – extirparea fibromului cu pastrarea uterului, ceea ce nu exclude o viitoare sarcina

5 lucruri de retinut despre fibromul uterin

 • Este cel mai comun tip de tumora intalnit in randul femeilor.
 • Cele mai afectate sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani.
 • Acest tip de tumora benigna (necanceroasa) apare cel mai adesea in perioada fertila a femeii.
 • Se poate mosteni genetic de la o ruda de gradul intai.
 • Riscul de aparitie creste daca te confrunti cu obezitate sau daca nu ai nascut.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.