Diagnostic si tratament al cancerului de col uterin si colorectal la Timisoara (VIDEO)

1

Un proiect extrem de vast de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin și colorectal în valoare de 3.452.844 de euro a devenit realitate, începând din această săptămână.  Principalul ,,actor” al acestei investiții apreciabile în sistemul de sănătate din Banat este Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, rolul esențial revenindu-i doamnei Olimpia Oprea, managerul instituției medicale amintite. Doamna doctor nu este la prima ,,ispravă” de acest fel, sub conducerea ei Spitalul Clinic Municipal Timișoara derulând, până în momentul de față, alte câteva proiecte europene de succes.

De pe urma fondurilor generoase menționate beneficiază populația din Timiș și Csongrad -Ungaria, proiectul fiind finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională cu peste 2,5 milioane de euro, prin intermediul programului ,,Interreg România Ungaria – Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății”.

Partenerii de proiect sunt Universitatea din Szeged, Departamentul de Radioterapie, şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara.

Dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara, a explicat că obiectivul central al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii de sănătate și accesul populației din regiunea Timiș – Csongrad la informații privind sănătatea și, cel mai important, la servicii medicale de calitate pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal și de col uterin.

Spitalul Municipal Timișoara va beneficia de un computer tomograf, de un Turn complet 3D Full HD pentru chirurgie endoscopică, laparoscopică, de Sistem pentru video-endoscopie -video colonoscop, respectiv de un Sterilizator cu plasmă.

În contextul incidenței crescute a bolilor de tip gastrointestinal în regiunea de vest a țării, cu precădere a cancerului colorectal, facilitațile obținute prin proiectul european în cauză vor ajuta enorm la depistarea și, ulterior, la tratarea acestei afecțiuni medicale complexe.

Foarte important este și faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” Timișoara va beneficia de un Accelerator liniar de înaltă energie pentru radioterapie, de două video-colonoscoape, de un software pentru acceleratorul liniar existent, respectiv de un Sistem de planificare tratament radio-terapie.

Nu în cele din urmă, prestigioasa instituție de învățământ va mai intra în posesia unei licențe pentru sistemul de video-endoscopie.

Tot grație acestui proiect,  va avea loc o îmbunătățire semnificativă a competențelor pentru 40 de specialiști din domeniul medical din județele Csongrad-Timiș.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Diagnostic si tratament al cancerului de col uterin si colorectal la Timisoara (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.