Dializa – un ajutor pana la transplant (VIDEO)

0

Dializa este o metoda de epurare extrarenala care asigura supravietuirea pacientului cu functia renala total compromisa. Aceasta epurare presupune existenta unui circuit extracorporeal care asigura eliminarea substantelor toxice pe care rinichiul nu le mai poate epura.

“Acest procedeu presupune extragerea unei cantitati de sange in cadrul unui circuit extracorporeal si trecerea lui printr-un filtru de o anumita compozitie, cu o anumita porozitate care asigura eliminarea acestor toxine cat si a apei in exces, in situatia in care si eliminarea de apa a rinichiului este scazuta. Sigur ca in functie de greutatea bolnavului si cantitatea de apa acumulata se folosesc diverse filtre si durata procedeului este corelata cu aceste caracteristici.”, a spus prof.univ.dr. Ovidiu Golea.

Dializa se poate face timp indelungat

Dializa poate fi folosita ani buni, dar in timp pot aparea complicatii, cum ar fi imposibilitate de mers, calcificari sau boala osoasa in cazul insuficientei renale si complicatii cardiovasculare legate de calcificari ale arterelor.

“Durata optima care este luata in considerare pentru un pacient este de aproximativ 10 ani de a urma acest tratament prin dializa, intrucat metoda este incompleta din punct de vedere al rezolvarii tuturor problemelor legate de insuficienta renala. Mai ales hiperparatiroidismul isi pune amprenta pe evolutia acestor bolnavi. Apar complicatii legate de boala osoasa si aparatul cardiovascular. Si atunci este bine ca dupa o perioada de maximum 10 ani sa se treaca la transplant. Desigur ca transplantul poate fi efectuat oricand si cu cat este efectuat mai repede este mai bine pentru pacient. Dar si cu dializa, durata de supravietuire a crescut, noi avem pacienti si de peste 23 de ani.”, adauga prof.univ.dr. Ovidiu Golea.

Pe lista de transplant sunt, in prezent, 80 de pacienti care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de un rinichi.

“Principala conditie este legata de starea vasculara, pacientii care au calcificari multiple sau depuneri de placi de colesterol au probleme mai mari in efectuarea transplantului. Existenta unor comorbiditati cardiovasculare, a unor boli incurabile, un neoplasm, constituie contraindicatii relative.” a spus prof.univ.dr. Ovidiu Golea.

In afara unui tratament de supleere apar complicatii care pot fi fatale pentru pacient.

“In conditiile unei insuficiente renale cronice, stadiul V, in afara unui tratament de supleere, sansele de supravietuire sunt nule, iar decesul pacientului survine in general in una pana la trei saptamani, in functie de retentia azotata sau de aparitia unei hiperpotasemii care duce la oprirea inimii.”, adauga prof.univ.dr. Ovidiu Golea.

In judetul Timis sunt aproximativ 360 de pacienti, dintre care 22 sunt tratati la SCJUT. Media unui tratament este de 12 ore, in 3 sedinte a cate 4 ore.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.