“Dicționarul de Limfom” destinat pacienților, disponibil acum şi online

“Dicționarul de Limfom” destinat pacienților, disponibil acum şi online

0

cancerPacienții cu limfom – o formă de cancer care afectează sistemul limfatic – pot afla mai multe informaţii despre această afecţiune din primul dicționar destinat lor, acum şi în varianta online. De câte tipuri este limfomul non Hodgkin, ce presupune tratamentul de întreţinere ori imunoterapia – sunt doar câteva informaţii pe care pacienţii le pot descoperi accesând gratuit ghidul online fie de pe site-ul Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame www.asociatialimfom.ro, fie de pe portalul www.viataculimfom.ro.

Dictionarul de limfom va putea fi consultat pe cele doua site-uri până la sfârşitul lunii septembrie. Dicţionarul de Limfom este un demers al Asociației Bolnavilor cu Limfoame lansat cu ocazia lunii de conştientizare a riscului acestei afecţiuni.

Dicţionarul de Limfom – realizat sub auspiciile dnei. Prof. Dr. Anca Lupu, Președintele Societății Române de Hematologie și ale dr. Radu Niculescu, Președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame – își propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă, pentru pacienții cu limfom, rudele și pentru prietenii lor. De asemenea, Dicționarul de limfom este și o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicațiile acestei forme de cancer, extrem de puțin cunoscută, dar foarte agresivă.

Limfomul Non – Hodgkin ucide în fiecare an mai mulți oameni decât calamitățile naturale

Conform unui raport publicat în anul 20091, în perioada 1990-2008 și-au pierdut viața datorită inundațiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme și incendiilor de pădure aproximativ 34.000 de persoane. Din păcate, limfomul non – Hodgkin, cea mai des întâlnită formă de limfom, a ucis numai în anul 2008, peste 100.000 de persoane2.

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare încercare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienți. Starea de oboseală cronică, infecțiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezența unui limfom.

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiează prin anumite particularități. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se înmulțesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau în splină. Limfomul non-Hodgkin poate fi de două feluri: agresiv și indolent.

Campania InfoLimfom 2013

Lansarea Dicționarului de Limfom este doar o parte a campaniei InfoLimfom 2013, derulată în perioada 10 – 30 septembrie de Asociația Bolnavilor cu Limfoame, în parteneriat cu Roche România, Europa FM și cu ziarul Libertatea.

Campania cuprinde atât spoturi radio de informare, difuzate de EuropaFm, cât și panouri outdoor în București, Cluj, Iași și Timișoara. În plus, mesajul campaniei este transmis în București, în luna septembrie, și prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.

Despre Asociația Bolnavilor cu Limfoame

Asociația Bolnavilor cu Limfoame a fost înființată în anul 2008 cu sprijinul Societății Române de Hematologie și al unor pacienți care au suferit de limfom. Asociația își propune să vină în sprijinul pacienţilor care suferă de limfom şi de leucemie, prin creşterea nivelului de cunoştinţe despre această boală, pentru a recunoaşte semnele şi simptomele. Acest lucru ar duce la o depistare timpurie a bolii şi la posibilitatea începerii tratamentului la timp. Prin intermediul acestei Asociaţii, pacienţii au posibilitatea să intre în legătură unii cu alţii, să-şi împărtăşească experienţele care să-i ajute să trăiască o viaţă cât se poate de normală şi nu în ultimul rând să cunoască drepturile pacientului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.