Diete. Riscurile dietelor-șoc, dietelor minune, dietelor după ureche (VIDEO)

Diete. Riscurile dietelor-șoc, dietelor minune, dietelor după ureche. Vezi sfaturile nutriționistului dietetician Maria Varga (VIDEO)

0

Diete și riscurile dietelor! Să vorbim despre ce pericole se ascund în spatele unor diete-șoc, ce riscuri prezintă dietele după ureche. Am paciente care au dezvoltat boli autoimune sau alte boli grave după o slăbire-șoc, ne spune nutriționistul dietetician Maria Varga. Oamenii fug după miracole, însă dietele minune pot să îmbolnăvească: acești oameni, în exterior, sunt slabi, arată bine, dar nu știu ce ravagii au avut asupra corpului lor aceste șocuri. Vezi ce recomandă nutriționistul dietetician Maria Varga: să nu cădem în capcana acestor diete ”ale vedetelor”, culese de la televizor, de pe internet. Deci, despre diete și riscurile dietelor după ureche!

Diete. Riscurile dietelor: ”În fiecare zi sunt întrebată de cunoștințe, prieteni, chiar și de oamenii întâlniți, întâmplător, în diferite ocazii, despre dietele care apar la televizor, în reviste, pe internet și au tot felul de denumiri, care mai de care mai ciudate. Mă întreabă dacă sunt eficiente. Bineînțeles că nu le-am testat pe toate și nici nu mă interesează să le testez pe toate pentru că este de ajuns, cu experiența mea, să-mi dau seama că nu au nici o legatură cu medicina”, afirmă nutriționist dietetician Maria Varga.

diete și riscurile dietelor

Nutriționistul dietetician Maria Varga despre diete/riscurile dietelor minune: Nu li se întâmplă să slăbești astfel, din păcate, doar oamenilor bolnavi

Diete. Riscurile dietelor: ”Nutriția este o ramură a medicinei și contează foarte mult un ansamblu: omul, bolile lui, ceea ce mănâncă, stilul său de viață. Și trebuie avute toate în vedere. Nu putem să credem în ceva miraculos. Oricine ne permite că vom slăbi într-o lună atâta cât am câștigat noi în zece ani nu poate fi adevărat. Gândiți-vă, dacă ați pus 20-30-40 de kilograme în ultimii ani, cum puteți să le dați jos într-o singură lună. Corpul nu va avea de suferit? Din păcate, oamenii fug după miracole. Eu cred în minuni, dar nu în domeniul acesta, al nutriției, al slăbitului. Nu li se întâmplă să slăbești astfel, din păcate, doar oamenilor bolnavi. Cei care sunt grav bolnavi slăbesc, într-adevăr, foarte mult, văzând cu ochii. Ceilalți, care sunt sănătoși, devin bolnavi prin diferite diete, care le șubrezesc sănătatea. În exterior, sunt slabi, arată bine, se simt bine că sunt slabi, pentru că ăsta e țelul lor în viață, dar în interior nu știu ce se întâmplă, nu știu ce ravagii au avut asupra corpului lor aceste șocuri”.

Diete. Riscurile dietelor: ”În general, corpul suferă atunci când slăbești într-un ritm foarte accelerat și pot să spun că, din păcate, am paciente care au dezvoltat boli autoimune sau alte boli grave după o slăbire-șoc, 15-20 kg într-o singură lună. Noi, nutriționiștii trebuie să ne ocupăm de acești pacienți care vin la noi când sunt deja bolnavi, când au metabolismul schimbat, încetinit, și trebuie să ne ocupăm de ei, când puteam să ne ocupăm înainte. Putem s-o luăm încet, așa cum trebuie, fiziologic, normal, să dăm răgaz corpului să se obișnuiască cu noua greutate, să nu-l biciuim de parcă ar fi un cal de povară, să ajungă în două săptămâni la o siluetă de invidiat, (ca cea) de pe coperțile revistelor”, ne spune nutriționist dietetician Maria Varga.

Sfatul nutriționistului dietetician: să vă gândiți de două ori înainte de a începe o dietă-minune

Diete. Riscurile dietelor: ”Mi-aș dori foarte mult să vă gândiți de două ori înainte de a începe o dietă-minune, care vă promite minuni. Nu este bine. Mergeți la un nutriționist, alegeți să ascultați sfatul lui, pentru că are în spate ani de medicină, ani de practică medicală și contează mult mai mult decât sfaturile unor oameni care au ținut ei, dintr-o întâmplare, o dietă, fie cu ananas, fie cu cine știe ce alte nebunii, și au slăbit. Bun, lor li s-a întâmplat, dar nu este valabil pentru toată lumea, poate ei chiar au un organism foarte sănătos sau stomac ”de fier”, cum se spune că sunt unii care pot să digere și pietre, și n-au avut niciun fel de probleme. Dar nu înseamnă că se poate și pentru voi. Eu nu lucrez decât pe baza analizelor medicale. Nu pot să-i dau unui pacient o dietă așa, la întâmplare, fără să ții cont de istoricul lui medical. Contează foarte-foarte mult ceea ce mănâncă în fiecare zi, dacă schimbi complet, fără să ții cont de preferințele lui, nu îi va place, o va ține o lună-două,pe mine nu mă interesează asta, nu mă intersează să vină o dată, să câștig bani și ”la revedere”, să nu ne mai vedem decât peste un an de zile, când din nou s-a îngrășat și vine din nou la mine. Eu vreau să ne întâlnim pe stradă, fericiți, să ne dăm mâna, să ne admirăm că suntem slabi în continuare și că avem un stil de viață sănătos. Asta e ceea ce contează”.

Diete. Riscurile dietelor. Nutriționistul dietetician Maria Varga nu le recomandă pacienților diete, ci le face meniuri personalizate în funcție de stilul lor de viață, care să fie pentru tot restul vieții:

”A mânca sănătos nu este pentru o lună-două, pentru postul Paștelui, al Crăciunului, pentru înainte de a mă mărita sau a merge la petrecerea de Revelion. Nu, este pentru tot restul vieții. Întotdeauna, mâncatul sănătos ne face slabi, deși nu ne face slabi la fel de rapid ca și dietele de pe internet, care vă promit foarte multe. Și atunci, când vă întrebați, ”dar la mine de ce nu a avut efect?”, am să nă spun că nu era bună. În mare parte nu se potrivește tuturor oamenilor orice citiți și normal că nu poți să încercați și să aibă efect”.

Nutriționistul dietetician Maria Varga: Vreți ceva care să fie rapid? Da, încercați o detoxifiere puternică

Diete. Riscurile dietelor. Maria Varga ne spune: ”Vreți ceva care să fie rapid? Da, încercați o detoxifiere puternică. Pacientele mele slăbesc undeva între 5 și 6 kg pe lună atunci când țin o cură de detoxifiere. Cei despre care aud că slăbesc 15, chiar și 20 de kg mă gândesc cu groază, peste câteva luni sau, poate, peste câțiva ani, ce analize vor avea și ce boli vor apărea. Din păcate, cei mai mulți nu au cunoștințe medicale, dintre cei care caută aceste diete. Și normal, oamenii de rând nu s-au dus toți la medicină și nu pot să facă diferența dacă este fiziologic, normal, să i se întâmple organismului ceea ce scrie acolo. De aceea, mie mi-e ușor, citind o carte sau văzând pe internet sau într-o revistă să-mi dau seama dacă este normal sau nu ceea ce scrie acolo. Și de aceea, ar trebui să meargă, să întrebe un specialist: e bine ce scrie acolo, se poate? Întrebările sunt binevenite și eu mă bucur să le răspund, ca să-i lămuresc”.

Riscul dietelor: când vreți să faceți o alegere, gândiți-vă la bunul simț

Diete. Riscurile dietelor: ”Mă întristează când aflu ceea ce au ținut înainte de a veni la mine, toate nebuniile pe care le-au făcut, de multe ori umplu pagini întregi din chestionar în care îmi povestesc ce diete miraculoase au ținut. Și funcționează pe moment, într-adevăr, dar ulterior se îngrașă mult mai mult decât slăbiseră înainte. Și atunci ce fac? Sunt într-o veșnică dietă, de la o dietă de un anumit fel la o dietă de alt fel, doar cu alte denumiri. Până la urmă, întotdeauna când vreți să faceți o alegere, gândiți-vă la bunul simț, dacă bunul simț vă spune că nu puteți să mâncați cinci ouă ochiuri la micul dejun, împreună cu două felii de brânză mai groase decât felia de pâine și cu câteva linguri de smântână, nu mâncați. E evident că nu e sănătos, nu vă face bine, indiferent cine vă recomandă acest lucru, încercați să alegeți întotdeauna, pe cât puteți, varianta de a merge la un cabinet. Merită toți banii, pentru că altfel dați bani mulți ca să vă recuperați din bolile care rezultă în urma alegerilor nesănătoase. Vă doresc o viață plină de sănătate”,  le urează tuturor nutriționistul dietetician Maria Varga.

Sursa: Televiziunea Medicală

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.