Dincolo de concursul de rezidentiat 2015...

Dincolo de concursul de rezidentiat 2015. Ce drepturi are un medic rezident?

0

Peste doua luni are loc, in marile centre universitare ale tarii, concursul national de intrare in rezidentiat 2015! Bucurii – pentru cei declarati admisi. Ce urmeaza insa mai departe pentru un medic rezident.

Rezultatele concursului national de rezidentiat 2015 se confirma prin ordin al ministrului Sanatatii unde se precizeaza specialitatea si centrul universitar ales. Medicii, medicii dentisti si farmacistii confirmati in rezidentiat ca urmare a concursului de rezidentiat 2015 incheie un contract individual de munca pe perioada determinata, egala cu durata rezidentiatului, cu unitatea sanitara platitoare la care au fost repartizate locurile pentru rezidentiat 2015 / respectiv cu unitatea sanitara specifica, in cadrul rezidentiatului pe post.

Pregatirea in rezidentiat 2015 se desfasoara, pentru fiecare specialitate, conform unui curriculum de pregatire si unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice, obligatorii si unice pe tara.

Dupa  rezidentiat 2015… Drepturile unui medic rezident: cum se efectueaza concediul legal de odihna

Un medic rezident are dreptul sa examineze pacientii si sa aplice solutii terapeutice sub stricta supraveghere a indrumatorului de formare in rezidentiat, caruia ii revin intreaga responsabilitate pentru examinarea si tratamentul aplicat pacientilor de catre medicul rezident aflat in formare, se arata in Regulamentul pentru studii de specializare postuniversitare prin rezidentiat, publicat de site-ul oficial al concursului de rezidentiat desfasurat in centrul universitar Bucuresti rezidentiat.umf.ro.

Un medic rezident are dreptul sa utilizeze pentru informarea de specialitate bibliotecile universitare si ale spitalelor in care efectueaza stagiile de rezidentiat, bibliotecile electronice cu profil medical si de cercetare din institutiile sau unitatile sanitare acreditate.

Un medic rezident efectueaza garzi pe tot parcursul pregatirii lui, participand la intreaga activitate din unitatea sanitara in care isi desfasoara instruirea, in limita programului legal de munca.

Un medic rezident poate participa la diverse forme de pregatire reprezentate prin cursuri, stagii, conferinte si congrese in domeniul specialitatii, organizate pe plan national sau international, dupa informarea coordonatorului si cu repectarea Codului Muncii.

Stagiile de pregatire efectuate in afara Romaniei de un medic rezident pot fi recunoscute de catre Ministerul Sanatatii, in vederea prezentarii la examenul de specialist, pe baza urmatoarelor documente: fotocopii si traduceri legalizate ale documentelor emise de autoritatile competente din tarile respective si avizul comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii.

Rezidentii efectueaza concediul legal de odihna conform programarii coordonatorului de program, astfel incat sa nu fie afectata pregatirea (de exemplu, in cadrul unor module a caror durata depaseste cel putin dublul duratei concediului).

Ce atrage intreruperea nejustificata a rezidentiatului pentru mai mult de sase luni

Rezidentiatul se poate intrerupe din urmatoarele motive: participarea la forme de pregatire in afara Romaniei, insotirea sotului / sotiei in misiune oficiala sau la studii in strainatate, concediu de boala, concediu de maternitate, concediu pentru ingrijirea copilului pana la doi ani si altele, potrivit legii.
Intreruperile de rezidentiat, cu exceptia stagiilor de pregatire efectuate in afara Romaniei si recunoscute, duc la prelungirea rezidentiatului cu perioada respectiva. Intreruperea nejustificata a rezidentiatului pe o perioada mai mare de 6 luni atrage masura incetarii calitatii de medic rezident.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.