Discutii privind aplicarea taxei de clawback

0

1285_articolMinistrul Sănătăţii este îngrijorat în ceea ce priveşte reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback, care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente şi asigurarea tratamentelor necesare acestora.

Dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii a purtat discuţii la acest sfârşit de sapatamana cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor romani şi internaţionali de medicamente (ARPIM) şi cu cei ai asociaţiei producătorilor de medicamente generice (APMGR) şi a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situaţiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare.

În timpul discuţiilor, ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe reprezentanţii industriei medicamentului că se cauta soluţii pentru situaţia creată.

„Sunt preocupat de această problemă încă de la începutul mandatului. Din păcate este o situaţie pe care am preluat-o şi pe care încercăm să o rezolvăm în timp record pentru că tensiunile apărute pot duce la situaţia unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente. Cred că numai împreună, prin dialog şi transparentă putem rezolva problemele. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentaţii Ministerului Finanţelor şi deja avem câteva variante de lucru. Am solicitat şi sprijinul premierului României, dl Victor PONTA care va convoca astăzi o întâlnire cu toate autorităţile implicate începând de la Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe”, a declarat Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii după întâlnire.

Între timp, ministrul Sănătăţii, dr. Vasile CEPOI face un apel către reprezentaţii industriei medicamentului asupra consecinţelor sociale şi economice deosebit de grave ale eventualelor acţiuni precizate de a se retrage de pe piaţă. Deja există o situaţie dificilă cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori care afectează grav pacienţii cu afecţiuni oncologice.

Sursa: ms.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.