Dispecerat unic pentru cazurile de urgenta din judetul Timis

Dispecerat unic pentru cazurile de urgenta din judetul Timis

0
salvareAmbulanţa, SMURD-ul şi Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Timiş vor avea din toamnă acelaşi dispecerat.
Noul sistem va ajuta la o coordonare mai bună a celor trei servicii şi la eficientizarea intevenţiilor, reducând astfel şi timpul de răspuns al echipajelor.
“Deciziile în cazul accidentelor va fi mult mai simplu de luat deoarece de acum atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă  cât şi SMURD-ul vor fi în aceeaşi încăpere şi vor lua decizii împreună. Vor fi trimise în mod operativ echipele de descarcearare, ale SAJ-ului şi cele SMURD deodată. Înainte acestea erau trimise pe rând în funcţie de nevoi. Întreaga activitate va fi coordondată de un medic SMURD care va şti exact despre ce este vorba şi ce maşini trebuie trimise. De asemenea, prin monitorizarea maşinilor prin sistemul GPS se va şti exact poziţia şi disponibilitatea acestora pe teren”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Timiş, Sindia Vlaia.
Dispeceratul unic va fi inaugurat cel mai probabil în toamnă. Până acum, acest sistem a mai fost implementat în alte 30 de judeţe.
“13 ani oricum am lucrat împreună. Aveam un dispecerat unic medical care sigur că reprezintă cel mai mare procent al activităţii. Practic activitatea se va desfăşura la fel, dar în momentele în care noi trebuia să luăm legătura trebuia să o facem prin staţie sau telefonic.  Acum vom fi toţi la un loc” , spune directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş, Iancu Leonida.
Inaugurarea celui mai recent dispecerat unic a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Dâmboviţa. La eveniment, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a anunţat că Timişul şi Argeşul sunt următoarele judeţe în care va fi implementat proiectul.
“Sistemul ne va ajuta la eficientizarea activităţii operaţionale de intervenţie. În acest fel, se va permite o coordonare mai bună a resurselor de intervenţie care aparţin Serviciului de Ambulanţă şi SMURD, cu restul intervenţiilor pe care le desfăşoară pompierii în situaţii de urgenţă, în special în cazul accidentelor colective, iar existenţa unui dispecerat într-o singură locaţie permite gestionarea eficientă a tuturor resurselor”, a declarat Raed Arafat.    
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.