Displazia de sold si piciorul plat valg la copii

Displazia de sold si piciorul plat valg la copii (VIDEO)

1

Vizita la medicul ortoped pediatru este una obligatorie pentru mamicile cu bebelusi. Cu sau fara sa observe probleme ale picioarelor micutului, parintii pot beneficia de un screening in ce priveste displazia de sold si piciorul plat valg.

Este foarte important acest screening pentru a depista displazia de sold si, din fericire, parintii sunt avizati. De asemenea, generatia actuala de medici de familie, pentru ca in urma acestui screening a  scazut foarte mult numarul de luxatii de sold care erau pe vremuri. Adica, eu am activat si in perioada anilor 80-90, pe timpul lui Ceausescu, cand aceste luxatii, care apar dupa ce copilul merge, dupa varsta de un an,  erau destul de frecvente, or interventiile chirurgicale sunt ample si uneori rezultatele nu sunt chiar cele optime. In acest sens as dori sa precizez ca nou nascutul se naste cu o oarecare imaturitate de dezvoltare a soldului, a articulatilor bazinului si a gleznei”, explica dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.

displazia la sold

La varsta de 5 luni se face screening pentru a depista displazia de sold

Aceasta imaturitate, in primele luni de viata pana spre cinci luni, displazia de sold o corecteaza singur organismul sugarului. La cinci luni se face un screening si in ce priveste dezvoltarea bazinului, ca sa se poata depista acea displazie de sold, sau faza preluxanta, si la nivelul piciorului, ca sa se poata depista acea forma de picior talus valg. La nivelul soldului, se fac niste manevre clinice si se completeaza cu imagistica. Fie ecografie, care este in voga acum, fio o radiografie.

Displazia la sold, la aceasta varsta, este corectabila in doua- trei luni cu diverse metode ortopedice, cel mai uzitat fiind acel chilot orthopedic, care mentine memebrele inferioare departate, adica in abductie. La nivelul gleznei, glezna trebuie sa fie bine intarita, piciorul sa formeze un unghi de 90 de grade cu gamba.

“Acolo unde avem acest talus valg, adica o flexie dorsala, piciorul fuge mult peste spate ajungand uneori antepiciorul sa atinga partea anterioara a gambei, iar calcaiul in afara, avem forma de talus valg, care, de asemenea, se corecteaza de la simle masaje, cu atele de noapte, care se pun doar in cursul noptii, 12 ore din 24, sau aparate gipsate, patru, sase, opt saptamani, de la caz la caz, dar se obtin corectiile necesare incat, la varsta de un an , cand copilul incepe sa mearga, sa fie corectat si sa nu se tranforme in forma cealalta, de plat valg, care inseamna ca piciorul este cu platfus si calcaiul deviat in afara, adica in valg, tot piciorul este deviat in valg, in afara si axul calcaiului diverge spre exterior. Este exemplificat in imagine acel pacient care are un picior normal si exemplificarile facute, daca ar fi fost vorba de un picior, cum spuneam, plat valg, adica platfus, fara sa aiba bolta si deviatia lui in afara din axul calcaiului”, adauga dr. Doru Vasilie.

Dupa varsta de un an, dacadisplazia la sold nu este corectata se tranforma in luxatie de sold, care deja pune multe probleme de tratament, de la simple reduceri ortopedice cu imobilizari in aparate gipsate care tin trei, patru luni de zile, deci creeaza si o amprenta psihica a bolnavului sa-l tii la varsta respectiva fara ca el sa poata avea activitate fizica, pana la interventii care sunt interventii de amploare la nivelul soldului.

“In legatura cu dezvoltarea piciorului, daca totul este normal la acel screening la cinci luni,  noi facem niste precizari, parintilor in sensul ca pentru a pregati musculatura piciorusului copilului pentru varsta de un an cand va incepe sa mearga, in fiecare seara cinci minute, folosind crema, ulei ce se foloseste la nivelul pliciului, se vor face masaje la nivelul gambelor, adica a pulpelor cum este cunoscut in limbajul popular, si la nivelul piciorului cu el in extensie, adica cu el intins  ca si la balerini.” adauga dr. Doru Vasilie.

displazia la sold

Pentru a preveni displazia la sold pantofii pana la varsta de cinci ani e bine sa fie stil ghetuta

De asemenea, primii pantofiori care se cumpara spre varsta de cinci ani sa fie stil ghetuta, adica sa tina bine glezna, pantoful scurt, ca si la adulti produce o instabilitate, ghetuta mentine glezna fixa, exact ca si la sportivi, la patinatori si atunci copilul isi formeaza un mers normal.

In  mod normal pana la un an si sase luni, este perioada naturala ca sa isi formeze mersul, si dupa ce copilul implineste un an si sase luni e bine sa se faca acea evaluare a mersului.

“Dupa unii autori piciorul se mai poate maturiza pana spre varsta de trei ani de zile. Eu personal merg pe prima varianta de a face aceasta evaluare mai precoce, adica la un an si sase luni implinit, pentru ca am avut suficiente cazuri care au venit din proprie initiativa a parintilor precizand ca la doi, trei ani de zile copilasul calca pe toata talpa si ii fugea piciorusul in afara si atunci am acceptat in practica personala sa folosesc aceasta etapa de a verifica dupa un an si jumatate, sa nu mai astept pana la un an si trei luni. Aici parerile sunt impartite , nu este o chestiune universal valabila”, mai spune dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.

autor: DELIA SESCU BARBU

 GALERIE FOTO:

Share.

1 Comment

  1. Mă mir că a vorbit așa mult!Spun asta deoarece nu informează părinții despre starea copiilor care se ocupa,te privește cu inferiotate,se crede un Zeu.Se pare că a uitat pentru ce a devenit medic ori probabil sa plictisit de meserie,,ai cam tremura mana”!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.