Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    Facebook Twitter Instagram
    Noutati:
    • De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?
    • Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
    • Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)
    • Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)
    • Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere
    • Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″
    • Un autocar în care se aflau aproximativ 60 de români, printre care și copii, s-a răsturnat luni la prânz pe autostrada dintre Padova și Bologna
    • Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială
    RSS Facebook Twitter LinkedIn
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    • Home
    • Video
      1. Miturile dauneaza grav sanatatii
      2. Sanatos&Gustos
      3. PRO si CONTRA vaccinarii
      4. pediatrie
      5. ortopedie și traumatologie
      6. oncologie medicală
      7. boli infecțioase
      8. chirurgie
      Featured

      Povestea Fundatiei Speranta. 30 de ani de la înființarea primului serviciu specializat pentru copiii cu dizabilități din România || VIDEO

      Recent
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro18 January 20231

      Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″

    • Articole
      1. alergologie și imunologie clinică
      2. boli infecțioase
      3. oncologie medicală
      4. pediatrie
      Featured

      BioHome3D – prima casa realizata in intregime din materiale BIO prin printare 3D

      Recent
      NaN
      By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

      De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro15 January 20231

      Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro11 January 20231

      De ce este ianuarie cea mai deprimantă lună din an?

    • Portia de Sanatate
    • Alo, 112!
    • Ultima Statie
    • Auto Moto Show
    • Contact
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    You are at:Home » ortopedie și traumatologie » Displazia de sold si piciorul plat valg la copii (VIDEO)
    displazia la sold

    Displazia de sold si piciorul plat valg la copii (VIDEO)

    1
    By Televiziunea-Medicala.ro on 28 May 2014 ortopedie și traumatologie, pediatrie, Video

    Vizita la medicul ortoped pediatru este una obligatorie pentru mamicile cu bebelusi. Cu sau fara sa observe probleme ale picioarelor micutului, parintii pot beneficia de un screening in ce priveste displazia de sold si piciorul plat valg.

    “ Este foarte important acest screening pentru a depista displazia de sold si, din fericire, parintii sunt avizati. De asemenea, generatia actuala de medici de familie, pentru ca in urma acestui screening a  scazut foarte mult numarul de luxatii de sold care erau pe vremuri. Adica, eu am activat si in perioada anilor 80-90, pe timpul lui Ceausescu, cand aceste luxatii, care apar dupa ce copilul merge, dupa varsta de un an,  erau destul de frecvente, or interventiile chirurgicale sunt ample si uneori rezultatele nu sunt chiar cele optime. In acest sens as dori sa precizez ca nou nascutul se naste cu o oarecare imaturitate de dezvoltare a soldului, a articulatilor bazinului si a gleznei”, explica dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.

    displazia la sold

    La varsta de 5 luni se face screening pentru a depista displazia de sold

    Aceasta imaturitate, in primele luni de viata pana spre cinci luni, displazia de sold o corecteaza singur organismul sugarului. La cinci luni se face un screening si in ce priveste dezvoltarea bazinului, ca sa se poata depista acea displazie de sold, sau faza preluxanta, si la nivelul piciorului, ca sa se poata depista acea forma de picior talus valg. La nivelul soldului, se fac niste manevre clinice si se completeaza cu imagistica. Fie ecografie, care este in voga acum, fio o radiografie.

    Displazia la sold, la aceasta varsta, este corectabila in doua- trei luni cu diverse metode ortopedice, cel mai uzitat fiind acel chilot orthopedic, care mentine memebrele inferioare departate, adica in abductie. La nivelul gleznei, glezna trebuie sa fie bine intarita, piciorul sa formeze un unghi de 90 de grade cu gamba.

    “Acolo unde avem acest talus valg, adica o flexie dorsala, piciorul fuge mult peste spate ajungand uneori antepiciorul sa atinga partea anterioara a gambei, iar calcaiul in afara, avem forma de talus valg, care, de asemenea, se corecteaza de la simle masaje, cu atele de noapte, care se pun doar in cursul noptii, 12 ore din 24, sau aparate gipsate, patru, sase, opt saptamani, de la caz la caz, dar se obtin corectiile necesare incat, la varsta de un an , cand copilul incepe sa mearga, sa fie corectat si sa nu se tranforme in forma cealalta, de plat valg, care inseamna ca piciorul este cu platfus si calcaiul deviat in afara, adica in valg, tot piciorul este deviat in valg, in afara si axul calcaiului diverge spre exterior. Este exemplificat in imagine acel pacient care are un picior normal si exemplificarile facute, daca ar fi fost vorba de un picior, cum spuneam, plat valg, adica platfus, fara sa aiba bolta si deviatia lui in afara din axul calcaiului”, adauga dr. Doru Vasilie.

    Dupa varsta de un an, dacadisplazia la sold nu este corectata se tranforma in luxatie de sold, care deja pune multe probleme de tratament, de la simple reduceri ortopedice cu imobilizari in aparate gipsate care tin trei, patru luni de zile, deci creeaza si o amprenta psihica a bolnavului sa-l tii la varsta respectiva fara ca el sa poata avea activitate fizica, pana la interventii care sunt interventii de amploare la nivelul soldului.

    “In legatura cu dezvoltarea piciorului, daca totul este normal la acel screening la cinci luni,  noi facem niste precizari, parintilor in sensul ca pentru a pregati musculatura piciorusului copilului pentru varsta de un an cand va incepe sa mearga, in fiecare seara cinci minute, folosind crema, ulei ce se foloseste la nivelul pliciului, se vor face masaje la nivelul gambelor, adica a pulpelor cum este cunoscut in limbajul popular, si la nivelul piciorului cu el in extensie, adica cu el intins  ca si la balerini.” adauga dr. Doru Vasilie.

    displazia la sold

    Pentru a preveni displazia la sold pantofii pana la varsta de cinci ani e bine sa fie stil ghetuta

    De asemenea, primii pantofiori care se cumpara spre varsta de cinci ani sa fie stil ghetuta, adica sa tina bine glezna, pantoful scurt, ca si la adulti produce o instabilitate, ghetuta mentine glezna fixa, exact ca si la sportivi, la patinatori si atunci copilul isi formeaza un mers normal.

    In  mod normal pana la un an si sase luni, este perioada naturala ca sa isi formeze mersul, si dupa ce copilul implineste un an si sase luni e bine sa se faca acea evaluare a mersului.

    “Dupa unii autori piciorul se mai poate maturiza pana spre varsta de trei ani de zile. Eu personal merg pe prima varianta de a face aceasta evaluare mai precoce, adica la un an si sase luni implinit, pentru ca am avut suficiente cazuri care au venit din proprie initiativa a parintilor precizand ca la doi, trei ani de zile copilasul calca pe toata talpa si ii fugea piciorusul in afara si atunci am acceptat in practica personala sa folosesc aceasta etapa de a verifica dupa un an si jumatate, sa nu mai astept pana la un an si trei luni. Aici parerile sunt impartite , nu este o chestiune universal valabila”, mai spune dr. Doru Vasilie, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.

    autor: DELIA SESCU BARBU

     GALERIE FOTO:

    More from my site

    •  10 nou-nascuti cu luxatie de sold din Timisoara vor primi sansa la o viata normala 10 nou-nascuti cu luxatie de sold din Timisoara vor primi sansa la o viata normala
    • Secțiile de neonatologie dintr-un spital din Timiș și Arad vor fi dotate cu echipamente medicaleSecțiile de neonatologie dintr-un spital din Timiș și Arad vor fi dotate cu echipamente medicale
    • Ce înseamnă screening-ul pentru Anevrism Aortic Abdominal! Cele 10 minute care ne pot salva viațaCe înseamnă screening-ul pentru Anevrism Aortic Abdominal! Cele 10 minute care ne pot salva viața
    • Programul national de screening Papanicolau (VIDEO)Programul national de screening Papanicolau (VIDEO)
    • Proiect pilot de telemedicina la Spitalul Marie-CurieProiect pilot de telemedicina la Spitalul Marie-Curie
    • Consultatii gratuite pentru preventia cancerului de col uterin (VIDEO)Consultatii gratuite pentru preventia cancerului de col uterin (VIDEO)
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    1 Comment

    1. Cristi on 24 November 2017 7:50

      Mă mir că a vorbit așa mult!Spun asta deoarece nu informează părinții despre starea copiilor care se ocupa,te privește cu inferiotate,se crede un Zeu.Se pare că a uitat pentru ce a devenit medic ori probabil sa plictisit de meserie,,ai cam tremura mana”!

      Reply

    Leave A Reply Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    https://www.youtube.com/watch?v=zNcwBJPvfWQ
    Boli/Afectiuni

    Acneea
    Adenomul de prostata
    ADHD
    Alcoolismul
    Alergii
    Alzheimer
    Anemia
    Ambrozia - alergia la ambrozie
    Apendicita
    Apneea in somn
    Artrita
    Artroza
    Astmul bronsic
    Ateroscleroza
    Boala Crohn – inflamatia colonului
    Boala inflamatorie pelvina
    Boala Parkinson
    Bolile pulmonare cronice
    Cancerul de san
    Candida
    Candidoza bucala
    Cataracta
    Celulita
    Chist ovarian
    Ciuperca piciorului
    Colici la copii
    Constipatia
    Depresia
    Dermatita atopica
    Deshidratarea
    Diabet
    Diareea
    Displazia de sold
    Distonia
    Durere in piept
    Durerea de cap
    Durerea de genunchi
    Enurezisul
    Enterocolita
    Febra la copii
    Fibromul uterin
    Fibroza chistica (mucoviscidoza)
    Gonoreea
    Glanda tiroida
    Gripa
    Guta
    Hemoroizii
    Hepatita
    Hernia de disc
    Herpes
    Incontinenta urinara la femei
    Intoxicatiile cu ciuperci
    Lupus
    Mastita
    Meningita
    Neuropatia diabetica
    Obezitatea
    Onicomicoza
    Osteoartrita
    Otita la copii
    Oxiuri
    Pietre la rinichi
    Pojarul
    Psoriazis
    Raceala
    Rujeola
    Salmoneloza
    Sangerari vaginale la fetite
    Schizofrenia
    Sindromul picioarelor nelinistite
    Toxina botulinica
    Tromboza
    Tuberculoza (TBC)
    Toxoplasmoza
    Ulcerul
    Varice
    Varicela
    Vegetatii adenoide
    Vergeturile
    Zona Zoster
    Ultimele
    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro19 January 20231

    Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere

    Jooble
    Linkuri utile:
    Rezidentiat 2014 | Parteneri | Asociatii de pacienti

    Site-ul www.televiziunea-medicala.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
    Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

    Copyright © 2014 Televiziunea Medicala. Powered by Contur Media

    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT