Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă

Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă

0

distonieAsociația persoanelor cu distonie, Children’s Joy și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează, sub egida Societății de Neurologie din România, conferința „Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă” (București, 1 octombrie 2013).

Principalul obiectiv al manifestării este acela de a atrage atenția asupra problemelor medicale și sociale cu care se confruntă persoanele cu distonie din România.

Structura evenimentului va fi de tip conferință-dezbatere:

  •  Conferință de informare medicală despre opțiunile terapeutice disponibile pentru pacienții cu distonie
  • Dezbatere despre accesul la diferitele tipuri de tratament, facilitățile oferite de stat pacienților cu distonie, obstacolele de ordin administrativ și legislativ cu care se confruntă pacienții cu distonie.

Conferința va fi coordonată științific de Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, președintele de onoare al Societății de Neurologie din România. Invitatul special al ediției este Monika Benson, Președintele Federației Europene a Distoniei. Printre cei care vor susține prezentări în plen se află, de asemenea, conf. dr. Bogdan Ovidiu Popescu-medic neurolog, Spitalul Universitar de Urgență București, conf. dr. Camelia Margareta Bogdănici – vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, asist. univ. dr. Aurelian Anghelescu-prim-vicepreședinte al Societății Române de Neuoreabilitare, Dorica Dan-președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare, Sabina Gall-președintele Asociației Children’s Joy, Cătălina Crainic – membru al Asociației Children’s Joy.
La eveniment sunt invitați: reprezentanți ai autorităților din domeniul sanitar, specialiști în diagnosticarea și tratamentul diferitelor tipuri de distonii (neurologie, neurochirurgie, medicină de familie, recuperare medicală și medicină fizică, kinetoterapie, psihologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, nutriție, farmacie), asistenți medicali și de farmacie, pacienți, aparținători, studenți. Evenimentul va fi creditat EMC și EFC.

Pe agenda conferinței se află teme precum:

  • Necesitatea implementării unui program național pentru facilitarea tratamentului pentru distonie
  • Subdiagnosticarea distoniei la nivel național.
  • Distonie, dizabilitate, discriminare
  • Necesitatea abordării distoniei într-o echipă multidisciplinară
  • Considerații etiologice și terapeutice în distonie
  • Opțiuni terapeutice la nivel național și global pentru persoanele cu distonie
  • Distonia și afecțiunile oftalmologice
  • Rolul asociațiilor de pacienți diagnosticați cu distonie

Taxele de participare pentru profesioniștii în domeniul sănătății sunt reduse până la data de 20 septembrie. Astfel, pentru medici și farmaciști taxa este de 50 RON (60 RON după 20 septembrie), în vreme ce pentru asistenții medicali și de farmacie, dar și pentru medicii rezidenți costul participării este de 20 RON (30 RON după 20 septembrie). Pacienții și rudele lor, precum și studenții la Medicină și Farmacie beneficiază de acces gratuit la lucrările conferinței (în limita locurilor disponibile și pe baza completării prealabile a formularului de înscriere).

Distonia, o boală rară și prea puțin cunoscută

Distonia este cauzată de funcționarea anormală a ganglionilor bazali, acea parte a creierului responsabilă pentru controlul coordonării mișcării voluntare și inhibarea mișcărilor involuntare. Ganglionii bazali asigură rapiditatea și fluiditatea mișcărilor, prevenind mișcările nedorite. La persoanele cu distonie, aceste funcții importante sunt alterate, ceea ce duce la contracții simultane ale grupurilor de mușchi opozanți, rezultând posturi anormale, răsuciri sau mișcări repetitive. Acest fenomen poate afecta oricare parte a corpului: mâinile, picioarele, brațele, trunchiul, gâtul, fața, ochii, corzile vocale. Distonia este a treia cea mai comună tulburare de mișcare după tremorul esențial și boala Parkinson, afectând aproximativ 500.000 de oameni la nivel european și 300.000 de americani. Distonia poate fi asociată sau poate fi rezultatul unei alte afecțiuni sau probleme de sănătate, precum atacurile cerebrale, traumele fizice, expunerea la anumite grupe de medicamente. Deocamdată nu există un antidot pentru distonie. Tratamentele existente, care includ medicație orală, injecții cu toxină botulinică și câteva tipuri de intervenții chirurgicale, nu reușesc decât să mențină stadiul bolii la un anumit nivel de confort și să stopeze evoluția.
În România, distonia este o afecțiune rară subdiagnosticată. Deși este o afecțiune neurologică gravă degenerativă, certificatul de handicap se obține foarte greu.

La nivel național, nu există un program destinat pacienților cu distonie, deși se estimează că incidența acestora ar fi de 1 pacient la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ 2000 de pacienți la nivel național.

Detalii și înscriere: andrei.constantinescu@houston.ro, 021.317.09.43, 0756.030.372, www.houston.ro, www.distoniar.blogspot.com.

sursa: Televiyiunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.