DO-RE-MI și emoții de copii 2020 – VIDEO

1

Un proiect al Fundației de Abilitare Speranța, derulat în perioada 1.12.2019-31.08.2020, finanțat prin Programul MOL Pentru sănătatea copiilor organizat de către Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România.

Fundația de Abilitare ”Speranța” finalizeaza un proiect de suflet, prin care 20 de copiii au beneficiat gratuit de terapie prin muzica. Intervenţia terapeutică prin muzică pentru copiii cu întârzieri în dezvoltare a urmarit dezvoltarea abilităţilor emotionale, motrice, cognitive, de comunicare, captarea şi menţinerea atenţiei, încurajarea și dezvoltarea abilității de a imitaţa, a memoriei, a controlului intenţional şi autocunoaşterea a copiilor cu dizabilitati prin intermediul muzicii, ritmului pentru copii cu dizabilități sau decalaj în dezvoltare.
Copiii prezenti in terapie prezentau sindrom Down, autism, deficienţe auditive, neurologice, mentale, emoţionale, sociale sau motorii, toti fiind din judeţul Timiş. Prioritate au avut copiii cu afecţiuni severe, cu nevoi multiple, asupra cărora terapia prin muzică si-a manifestat utilitatea şi beneficiile.
Cu ajutorul proiectului am achizitionat o serie de noi instrumente muzicale si am realizat un videoclip cu copiii cu dizabilitati cantand, pentru a promova beneficiile acestui tip de terapie. Am creat un mediu placut, de joaca, in universul muzicii, unde copii au interactionat cu vibratiile profunde ale sunetului.
Am utilizat metode clar definite pentru a obţine răspunsuri: descoperirea propriului corp ca instrument muzical (prin bătăi din palme și picioare), descoperirea instrumentului muzical prin simț tactil, auditiv și vizual, atragerea şi captarea atenţiei prin intermediul sunetelor produse la diferite instrumente muzicale, dezvoltarea auzului prin atenţia dirijată către muzică, stimularea motricităţii fine prin exerciţii de prindere şi ținere a instrumentului, încurajarea activităţilor de a obţine sunetul prin conștientizarea cauzei şi a efectului, am sustinut intenţia copilului de a imita sunete la instrumentul preferat si am încurajat mişcarea şi dansul, împreună cu terapeutul, pe ritmul muzicii. În momentul în care copilul începe să danseaze, el îşi solicită creierul să-și coordoneze corpul, devine conştient de sine, îşi dezvoltă echilibrul şi autocontrolul. Ritmul stabil şi repetitiv conduce spre o idee constantă, ordonată a activităţilor copilului, chiar şi în afara orelor de terapie.
Pentru dezvoltarea acestor elemente de bază ale terapiei prin muzică, în urma cărora copilul învaţă cum să obţină sunetul cu ajutorul instrumentului şi îl recunoaşte, am organizat activităţi muzicale ce au dus la stimularea lucrului independent, la acceptarea sarcinilor propuse şi a interacţiunii, la receptivitate la stimuli din partea copilului, acesta dezvoltandu-si comunicarea și limbajul, motricitatea şi integrarea socială.
In sesiunile de terapie prin muzica am urmărit dezvoltarea interacţiunii celor 20 de copii cu dizabilitati, obtinand, in cele 9 luni o crestere de 55% a facilitarii exprimării stărilor emoţionale; limbajul prin vocalizare, silabisire si cântat s-a dezvoltat cu 23%; motricitatea prin folosirea adecvată a fiecărui instrument dar şi prin dans după ritmul muzicii a crescut cu 42%. La nivel cognitiv timpul de concentrare a crescut cu 35%, diferentierea şi recunoaşterea instrumentelor în funcţie de sonoritate a crescut cu 46%; încurajarea și dezvoltarea abilității de a imita au crescut cu 62%; controlul intenţional şi autocunoaşterea au crescut cu 45%. iar memorarea unor cântece sau ritmuri s-a imbunatatit cu 58%.
Progresele acestor copii cu dizabilitati vor continua sa fie monitorizate si dupa terminarea proiectului, incercand sa dezvoltam impreuna cu ei, activitati de grup. Terapia prin muzica va continua, copiii avand acces la intrumentele achizitionate. Copiii vor fi integrati in comunitate si vor participa la actiunile organizate de Fundatia de Abilitate Speranta. Numarul copiilor care vor ajunge sa cunoasca beneficiile terapiei prin muzica va creste si vom putea interveni pentru a-i sprijini.

Despre terapia prin muzică (muzicoterapie)

Formă particulară de terapie, muzicoterapia utilizează sunetul și muzica, sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice și emoționale. Terapia prin muzică este un remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilităţi în învăţare, autism sau tulburări comportamentale. Muzicoterapia este benefică și adulţilor cu depresii sau traume de anxietate, dar și persoanelor vârstnice cu Parkinson sau demenţă.
Fundaţia de Abilitare “Speranţa” este singura organizaţie din zona de vest a României unde se desfăşoară terapia prin muzică pentru copiii cu diverse dizabilităţi.

Despre Fundaţia de Abilitare “Speranţa”

Fundaţia de Abilitare „Speranţa”(FAS) este organizaţie neguvernamentală cu aproape 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor cu nevoi speciale şi al familiilor acestora, având ca misiune includerea acestor copii ȋn școli și grădiniţe obișnuite, precum și schimbarea mentalităţii și atitudinii faţă de ei.
Prin activitatea sa, FAS a adus ȋn atenţia opiniei publice și a autorităţilor competențe o problematică sensibilă și puţin cunoscută, care, trecută cu vederea, poate afecta semnificativ calitatea vieţii copiilor și a familiilor acestora. De-a lungul timpului, FAS s-a implicat la nivel local, ȋn sprijinirea copiilor, prin oferirea de servicii directe adresate copiilor, părinţilor și cadrelor didactice. Ȋn ultimii ani, am făcut pasul către un alt nivel, ȋnregistrând impact la nivel naţional, prin elaborarea de politici educaţionale adecvate, elaborând chiar Metodologia de înfiinţare, organizare și funcţionare a Centrelor de Abilitare și Suport Educaţional pentru copii și tineri (C.A.S.E.).

Evoluția proiectului poate fi urmărită pe site-ul www.fundatia-speranta.ro și pe pagina de facebook: www.facebook.com/FundatiaDeAbilitareSperanta.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: DO-RE-MI și emoții de copii 2020 – VIDEO • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.