Doar 2 din 10 studenti la Medicina considera ca au sanse la o cariera in Romania, iar 80% se gandesc sa emigreze

0

Concluziile editiei 2016 a cursurilor MedClass, organizate de Consiliul Investitorilor Straini: doar 2 din 10 studenti la Medicina considera ca au sanse la o cariera in Romania, iar 80% se gandesc sa emigreze.

Peste 100 de studenti si tineri medici romani au participat la cursurile gratuite MedClass, organizate pentru al doilea an de Consiliul Investitorilor Straini – FIC, ca parte a initiativei De Profesie: medic in Romania.

Consiliul Investitorilor Straini atrage atentia asupra nevoilor de investitie in dezvoltarea competentelor viitorilor medici, ca mijloc de a deschide oportunitati pentru medici in tara, de a stopa exodul medicilor si a stimula lipsa de personal calificat din sanatate.

Principalele probleme semnalate de catre absolventii cursurilor MedClass 2016 privind sansele medicilor in Romania: doar 20% dintre studentii la medicina si tinerii medici considera ca oportunitatile unei cariere sunt favorabile in tara, in timp ce 80% sunt tentati sa isi caute un loc de munca in strainatate.

Consiliul Investitorilor Straini – FIC anunta incheierea editiei 2016 a cursurilor gratuite MedClass, desfasurate in Cluj-Napoca in aprilie-mai prin Grupul de Lucru pentru Sanatate. Scopul cursurilor este de a contribui la dezvoltarea unor competente extinse pentru tinerii medici care aleg sa ramana De Profesie: medic in Romania.

Absolventii au interactionat cu 14 experti cu cariere de succes in patru arii esentiale de pregatire practica, ce vin sa completeze abilitatile dobandite in scoala: Management in sistemul public si privat, Antreprenoriat in sanatate, Etica si sistemul de sanatate si Arta comunicarii in medicina.

Printre experti s-au numarat antreprenori, directori din cadrul unor companii din industria sanatatii sau cea bancara, manageri de spitale publice sau private, cadre universitare, specialisti in cercetare, medicina, comunicare sau psihologie. Acestia au devenit mentori, impartasind participantilor experiente profesionale sau personale, au dezbatut care sunt oportunitatile pentru un tanar medic, cum se poate deschide si intretine o afacere de profil, cum se pot folosi de tehnologia digitala pentru a se promova, cum pot imbunatati comunicarea medic-pacient si care sunt problemele cu care se confrunta un tanar medic iesit de pe bancile facultatii.

In acest sens, principalele probleme semnalate arata ca este nevoie de educatie alternativa pentru o sansa in plus pentru o cariera in Romania.

97% dintre studentii sau tinerii medici considera foarte necesare cursurile moderne de tipul MedClass, care dezvolta subiecte complementare medicinii – precum management, antreprenoriat, comunicarea medic-pacient si orientare profesionala dupa absolvire. In acelasi timp, 8 din 10 apreciaza ajutorul expertilor si practicienilor din specialitati extinse medicinii (de exemplu din randul antreprenorilor, managerilor sau specialistilor in comunicare).

In acelasi timp, numai 2 din 10 tineri medici considera ca oportunitatile de dezvoltare profesionala in sanatate sunt favorabile. 50% dintre studenti si tineri medici considera ca este greu pentru un tanar absolvent la medicina sa isi inceapa o cariera in Romania la ora actuala.

80% dintre studenti si tinerii medici au declarat ca ar fi tentati sa isi caute un loc de munca in strainatate

In consecinta, 80% dintre studenti si tinerii medici au declarat ca ar fi tentati sa isi caute un loc de munca in strainatate – o treime subliniind ca isi doresc acest lucru intr-o mare masura.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din 2015, numarul medicilor din spitale a ramas de doar 13.521 (un numar din ce in ce mai mic – comparativ cu 20.648 in 2011 si 14.487 in 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sanatatii. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat pe categorii de varsta, dintre medicii de spital, 2961 au peste 60 de ani, 2610 sunt intre 50 si 60 de ani, 3642 intre 40 si 50 si 3901 intre 30 si 40 de ani si doar 407 sub 30 de ani.

Mai mult, absolventii de medicina care intra pe piata muncii nu reusesc sa acopere necesarul de specialisti de care este nevoie pe plan local, multi tineri alegand sa paraseasca Romania pentru a lucra in sistemele de sanatate din strainatate.

„Exodul medicilor continua sa fie o problema importanta pentru Romania, cu implicatii care se reflecta in mai multe sectoare, nu doar in sanatatea populatiei, dar inclusiv in economie. Romania are 2,4 medici la 1.000 de locuitori, unul din cele mai mici procente din Europa, mult sub media de 3,6 medici.
Pentru a imbunatati infrastructura medicala, este nevoie de investitii in dezvoltarea viitorilor profesionisti in sanatate care aleg sa ramana De profesie: medic in Romania, oferindu-le sustinere pentru a identifica noi oportunitati privind o cariera in Romania.” a declarat Barbara Cygler, Presedinte al Grupului de Lucru pe Sanatate din cadrul Consiliului Investitorilor Straini – FIC si Director General GSK Romania.

Ca parte din campania De Profesie: medic in Romania, Cursurile MedClass au fost create special pentru viitorii profesionisti din sanatate pe baza nevoilor identificate de-a lungul ultimilor ani in Romania. Cursurile fac parte din campania “De profesie: medic in Romania”, initiata de FIC prin Grupul de Lucru pentru Sanatate si se adreseaza studentilor la Medicina si medicilor pana in 35 de ani.

Campania „De profesie: medic in Romania” (www.deprofesiemedic.ro) este o initiativa a Consiliului Investitorilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, sustinuta de Ministerul Sanatatii, cu sprijinul GSK Romania. Lansata sub sloganul ”Medici pentru toti! Toti pentru medici.”, campania are ca obiectiv cresterea numarului de medici prin stoparea exodului si atragerea doctorilor in Romania. Campania “De profesie: medic in Romania” a reusit sa obtina recunoasterea, la nivel european, in cadrul galei European Excellence Awards, desfasurata in decembrie 2013, la Munchen, castigand Premiul European Pentru Excelenta.

Consiliul Investitorilor Straini – FIC este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre. In prezent numara 123 companii multinationale membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca. Foreign Investors Council (FIC) – www.fic.ro

Share.

Leave A Reply