Dormitul impreuna cu copilul ii afecteaza personalitatea

Dormitul impreuna cu copilul ii afecteaza personalitatea. Afla in ce fel.

9

Chiar daca parintii impart patul cu copilul lor sau nu, multi s-au intrebat daca ii afecteaza sau nu personalitatea. Sunt mamici care gandesc ca: “Nu voi imparti niciodata patul cu copilul meu” sau, sunt mamici care spun: “In fiecare noapte dorm cu copilul meu”.

Astazi, este mult mai comun ca parintii sa le permita copiilor sa se furiseze in pat decat era pe vremuri. In ceea ce priveste daunele psihologice? Si acel mit este pe cale sa dispara.

Potrivit unui articol publicat in revista Psychology Today (tr. Psihologia Astazi) de catre psihologul si specialistul in probleme ale somnului Michael J. Breus, un studiu din anul 2011 a aratat ca impartirea patului cu copilul nu ii afecteaza in mod negativ functiile cognitive sau dezvoltarea comportamentului.

Iata cateva moduri prin care co-dormitul afecteaza personalitatea copilului tau:

Ii creste stima de sine

Potrivit unui studiu efectuat de compania Healthy Child (tr. Copil sanatos), baietii care au dormit cu parintii in perioada de la nastere pana in jurul varstei de 5 ani, au mai multa stima de sine si se simt mai putin vinovati.

Copilul este mai deschis catre afectiune

Faptul ca ai dormit cu parintii cand erai copil, poate fi motivul pentru care esti atat de deschisa. Acelasi studiu efectuat de catre Lews si Janda (fondatorii Healthy Child) a aratat ca fetele care au dormit cu parintii, ca adult se simt mai confortabil cand vine vorba de contact fizic.

Copilul se comporte mai bine la scoala

Potrivit dr. Sears (cercetator in cadrul companiei mentionate mai sus), copiii care au impartit patul cu parintii au un comportamnet mai adecvat la scoala. Healthy Child a mentionat ca un studiu efectuat pe parintii aflati in baze militare de catre J.F. Forbes, a aratat ca copiii care au co-dormit cu parintii au primit note mai mari la evaluari decat copii care au dormit singuri.

Il ajuta sa devina independent mai devreme

Multi parinti cred ca daca dorm cu micutii lor, acestia vor fi dependenti de ei pentru o perioada mai lunga de timp. Cu toate acestea, potrivit University of Notre Dame’s Mother-Baby Behavioral Sleep Lab, co-dormitul insufla independenta si incredere in sine. Psychology Today a scris ca dormitul cu parintii nu afecteaza dezvoltarea independentei sau a obiceiurilor sanatoase de dormit ale copilului tau.

Reduce problemele psihologice pe care copilul le poate dezvolta

Dr. Sears, de asemenea, face referire la studiul Forbes, care a constatat ca copiii care au co-dormit cu parintii prezinta mai putine probleme psihologice. Mai precis, co-dormitul a fost mai putin frecvent in cazul copiilor din categoria studiata, o categorie cu diferite afectiuni psihologice.

Ajuta copilul sa aiba o atitudine mai pozitiva

Potrivit Dr. Sears, copii care dorm cu parintii adorm mai repede si au un somn mai odihnitor. Acesti copii se trezesc mai bine odihniti si tind sa aiba o atitudine mai pozitiva decat copii care dorm intrerupt pe timpul noptii.

Face copilul mai fericit

Universitatea Notre Dame a punctat de asemenea un studiu efectuat de P. Heron care a concluzionat ca copii care au nu au dormit vreodata cu parintii lor sunt mai putin fericiti si tind sa aiba mai multe temeri decat copiii care au co-dormit in mod constant cu parintii lor.

Il face mai putin anxios

Dormitul cu parintii ii face pe copii sa fie mai putin ingrijorati si mai netematori. Potrivit Dr. Sears, faptul ca dorm cu parintii lor ii face pe copii sa fie mai putin anxiosi in somn, ajutandu-i sa se odihneasca. Studiul efectuat de Lewis si Janda a punctat de asemenea ca baietii care au dormit cu parintii lor sunt mai putin anxiosi decat cei care au dormit singuri.

Il ajuta sa se simta mai acceptat

Potrivit Healthy Child, copiii care au co-dormit se simt mai acceptati de catre parintii lor. Copilul simte ca si cum parintii sunt in ton cu nevoile lui si acest lucru contribuie la relatia pe care acesta o dezvolta cu ei.

Acum ca am lamurit aceste aspecte, uita de parerile preconcepute avute pana acum, nu iti mai face griji din pricina prietenilor sau a rudelor, si ia-l pe micutul tau langa tine diseara (daca nu o faci deja). Din proprie experienta iti spun ca nimic nu se compara cu o dimineata in care te trezesti si prima fiinta pe care o vezi este acel pui de om caruia i-ai dat viata.

sursa

Share.

9 Comments

 1. De fapt in titlul ar fi trebuit sa fie “ii influenteaza”.
  Multi citesc doar titlul, iar daca titlul nu e sugestiv, nu se mai citeste si continutul. Din titlu se intelege altceva. Majoritatea oamenilor care se gandesc la faptul ca “ii afecteaza” se gandesc la partea negativa a lucrurilor.
  In rest un articol foarte util! Sunt fericita ca dorm impreuna cu bebelusul meu! 🙂
  Multumesc! 😉

 2. Pingback: Dormitul impreuna cu copilul ii afecteaza personalitatea. Afla in ce fel. | Asociatia Medicilor de Familie Mures

 3. Multumim de articol. De altfel, subscriu la primul comentariu referitor la modul in care s-a facut transcrierea/translatarea materialului si care lasa de dorit din punct de vedere gramatical. In plus, “afectează” creeaza impresia ca este ceva dăunător ceea ce nu sublimează si continutul. 🙂 Succes si multa inspiratie pt articole utile si pe viitor!

 4. Pingback: Dormitul impreuna cu copilul ii afecteaza personalitatea. Afla in ce fel. | Bebelu.ro

 5. Nu vă turați, titlul este scris intenționat pe dos, pentru ca TU, cel care dormi cu copilul in pat și te simti vinovat in secret din pricina asta sa deschizi urgent articolul să vezi daca ti se confirmă sau nu vreo temere, iar TU, cel care nu dormi cu copilul in pat, să deschizi repede articolul si să-ți confirmi ce lucru măret faci (nu ca prietenii tăi ăia tâmpiți ) si sa te mai autogâdili (co-gâdili, că tot ii place autorului) la orgoliu. În rest articolul.. 50% confortabil, 30% povești, 1% argumente, 89% menit să facă trafic. Da, rezultă peste 100%, am fost repetent. 🙂

 6. Pingback: Sfaturi de parenting utile oricarui parinte • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.