Premierul Mihai Tudose a confirmat intentia guvernului de a retrage dosarul Rosia Montana de la UNESCO

0

Premierul Mihai Tudose a afirmat marti, referindu-se la procesul de arbitraj care vizeaza Rosia Montana, ca Romania risca sa piarda procesul cu Gabriel Resources, din cauza procedurii demarate pentru a include Rosia Montana in Patrimoniul UNESCO.

Trimiterea dosarului la UNESCO a fost printre ultimele masuri pe care Guvernul Ciolos a reusit sa le ia in toamna anului trecut, cand Corina Suteu era ministrul Culturii.

Acum, fostul premier Dacian Ciolos a reactionat fata de acuzatiile aduse de Mihai Tudose si a abordat subiectul Rosia Montana si pe Platforma Romania 100, proiectul initiat de el.

„Platforma Romania 100 respinge categoric afirmatiile false si defaimatoare facute de premierul Mihai Tudose in legatura cu demersurile de includere a Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Totodata, Platforma Romania 100 considera ca atitudinea defetista in fata Gabriel Resources/Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si retragerea dosarului de la UNESCO dovedesc inca o data ca Guvernul PSD-ALDE nu guverneaza in interesul tarii.

Litigiul initiat de Gabriel Resources/RMGC impotriva statului roman are la baza exclusiv presupuse incalcari ale unui tratat bilateral de investitii prin acte savarsite de guvernele care au condus Romania incepand cu anul 1998. Pretentiile Gabriel Resources/RMGC sunt cauzate de inconsecventa acestor guverne, in majoritate conduse sau sustinute de PSD. Incercarea domnului Tudose de a pune responsabilitatea litigiului cu RMGC pe umerii guvernului Ciolos este induiosatoare, dar profund gresita.

Platforma Romania 100 ii reaminteste Premierului Mihai Tudose ca statul roman este suveran si are obligatia sa protejeze interesul public. Lucrarile de salvare, protejare si de punere in valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes national. Includerea Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar dovedi intregii lumi valoarea inestimabila a Rosiei Montane si locul ei in patrimoniul cultural universal.

Istoria de peste 2000 de ani, multietnica si pluriconfesionala a Rosiei Montane, careia ii stau marturie casele, bisericile, strazile, galeriile romane, vestigiile istorice, obiceiurile, careia ii sta marturie insasi comunitatea actuala, formeaza impreuna o adevarata amprenta identitara nationala si un peisaj cultural unic in lume. Bagatelizarea acestui subiect in interviul acordat de Premierul Tudose si reducerea lui la „gropite”, „rame” si „libelule” este nedemna de Prim-ministrul Romaniei si, mai ales, denigratoare la adresa unui simbol al patrimoniului identitar national.

Cateva raspunsuri punctuale afirmatiilor si insinuarilor domnului Tudose:

Demersurile Ministerului Culturii (nu ale Ministerului Mediului sau Padurilor cum eronat a afirmat domnul Tudose) incepute in 2016, au respectat toate prevederile legale si tratatele la care Romania este parte. Depunerea dosarului in vederea includerii Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost o consecinta fireasca a regimului de protectie de care situl se bucura inca din 1992 – situri protejate UNESCO nu pot fi decat cele protejate anterior de legislatia nationala – si a demersului deja declansat in 2011, cand situl a fost propus de Comisia Nationala a Monumentelor pentru a fi inclus in Lista indicativa UNESCO. Asadar, nu s-a emis o decizie cu caracter de noutate si nu s-a schimbat regimul de protectie instituit in 1992, prin inscrierea in Lista Monumentelor istorice.

Includerea Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO angajeaza statul in sensul punerii in valoare a sitului (management), dar nu in alt sens (de exemplu, excluderea vreunei activitati), si nu creste riscurile arbitrajului (litigiul ICSID ARB/15/31 dintre Gabriel Resources/RMGC si Romania). Totodata, includerea sitului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu va aduce cu sine o supra-protejare a sitului, care este deja protejat de legislatia nationala in vigoare, ci o recunoastere oficiala internationala a valorii patrimoniului cultural si natural al acestuia. Acest pas ar deschide pentru zona oportunitati de finantare, de creare de locuri de munca si de dezvoltare a unei economii durabile.

Conform procedurii de depunere a dosarului la UNESCO, nu este nevoie de avizul altor ministere in afara acordului Ministerului Afacerilor Externe, pe care Ministerul Culturii l-a primit. Conform legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Ministerul Culturii este autoritatea cu competente exclusive in materie, asigurand “indeplinirea angajamentelor statului asumate prin conventiile internationale referitoare la protectia monumentelor istorice, la care Romania este parte”. Romania este semnatara Conventiei Patrimoniului Mondial, deci Ministerul Culturii reprezinta Statul roman in elaborarea dosarelor depuse la UNESCO spre evaluare in vederea includerii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia de includere a unui monument sau sit protejat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este luata unilateral de UNESCO.”

Ca raspuns la afirmatiile lui Tudose, comunitatea Uniti Salvam Rosia Montana au anuntat un protest vineri, in Bucuresti, Cluj si Iasi si acuza guvernul ca s-ar fi inteles cu Gabriel Resources in privinta zonei respective.

“Campania Rosia Montana cere de urgenta premierului Tudose sa nu permita distrugerea Rosiei Montane prin incheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis intre cele doua parti in litigiu ar avea valoare de lege pentru Romania si ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare in lista UNESCO si acordarea de avize pentru inceperea minei”, se arata in comunicatul Uniti Salvam.

sursa

Share.

Leave A Reply