Ministerul Sănătăţii: Două decese confirmate cu gripă porcină

Ministerul Sănătăţii: Două decese confirmate cu gripă porcină

0

gripa porcinaO femeie în vârstă de 50 de ani din judeţul Mureş şi un bărbat în vârstă de 45 de ani din judeţul Galaţi sunt victime ale virusului gripei sezoniere.  

Femeia în în vârstă de 50 ani, din Jud.Mureş, era cunoscută cu obezitate şi diabet zaharat tip II având diagnostic de deces: insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută, diabet zaharat dezechilibrat, bronhopneumonie, gripă

Boala în acest caz a debutat în data de 19 ianuarie 2014 fiind internată pe 24 ianuarie la SCJ Mureş — Secţia Boli infecţioase I, apoi transferată în Secţia ATI, pe 27 ianuarie.   Femeia în cauză a fost ventilată mecanic şi a primit tratament antiviral în perioada 24 ianuarie — 1 februarie (data decesului).

“Proba recoltată – secreţie naso-faringiană – a fost trimisă de către DSPJ pentru diagnosticul virologic, pe data de 28.01.2014, la INCDMI Cantacuzino. DSPJ – Compartimentul de Epidemiologie a primit rezultatul pe data de 30.01.2014 ora 15.02: pozitiv virus gripal tip AH1 pdm 09.

Conform DSP Mureş, pacienta nu fusese vaccinata antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta). Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal. Contactii pacientei, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.”, conform INSP.

Bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, s-au respectat Precauţiunile Universale, s-a efectuat dezinfecţie terminală după transfer.

Bărbatul în vârstă de 45 ani, din Jud.Galaţi era cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatita cronică. Boala a debutat pe data de 24 ianuarie 2014. A fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi pe data de 28 ianuarie 2014 şi transferat la SJU Galati-Sectia ATI pe data de 29 ianuarie 2014. A fost ventilat mecanic.

Decesul s-a produs pe data de 1 februarie 2014, cu diagnosticul: insuficienta cardio-renala, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică.

“În 03.01.2014 s-a confirmat de Institutul Cantacuzino Bucureşti cu infecţie gripală cu virus A(H1)pdm09. S-a efectuat examen necroptic. În opinia noastră, infecţia gripală a agravat patologia de bază. Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii). Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal. Contactii pacientului, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.

Din declaraţia medicului de familie, reiese că bolnavul nu a fost vaccinat antigripal sezonul 2013-2014, deoarece era polialergic la medicamente.”, conform INSP.

Măsuri în cazul infecţiei cu virusul gripal A(H1)pdm09:

  • Izolarea cazului în boxa ATI (salon cu un pat);
  • Instituirea imediată a tratamentului;
  • Aplicarea prin nucleul CPCIN a precauţiilor de tip respirator;
  • Supravegherea contactilor de familie prin medicul de familie.

Infecţia gripală poate agrava o patologie de bază (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienta imună).

O femeie în vârstă de 50 de ani din judeţul Mureş şi un bărbat în vârstă de 45 de ani din judeţul Galaţi sunt victime ale virusului gripei sezoniere.

Amintim că începând cu anul 2011, până în prezent, virusul identificat face parte din grupa de virusi gripali sezonieri.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.