Medicii din Timisoara se lupta pentru un program de finantare a transfuziilor de sange intrauterine (VIDEO)

0

Lacramioara si Dan Movila il strang in brate pe fiul lor, Mihai, care are doar cateva saptamani. Nu ar fi putut face asta, daca medicii de la Spitalul Premiere din Timisoara, nu ar fi efectuat mai multe  transfuzii intrauterine, care sa duca la schimbarea completa a sangelui fatului. A fost nevoie de o astfel de procedura, din cauza incompatibilitatii grupelor de sange pe care o avea mama si copilul.

“Experienta a fost cu rezultate foarte bune. Am inceput acum 9 luni, cu mai multe ganduri, ca o fi bine, n-o fi bine. Am avut norocul si ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a scos in cale acesti oameni deosebiti am facut un numar de 6 transfuzii intrauterine… ce sa va spun. Totul a decurs normal si permanent, dumnealor ne-au incurajat, Asta a fost foarte important pentru noi, ca aveam si temeri. Am pornit optimisti la drum, dar aveam si temeri. Asta este… le multumim tuturor.”, a spus  Lacramioara Movila – mama.

transfuzie

“Noi am plecat la drum, stiind ca se poate intampla ca el sa aibe RH pozitiv, deci sa trebuiasca sa facem tratament pentru a-l salva. Ca si un copil. Se imbolnaveste acasa, il tratezi. E un copil, se imbolnaveste la purtator, il tratezi.”, a spus Dan Movila – tata.

Costurile unei astfel de procedrui se ridica in jurul sumei de 1000 de euro, bani de ca nu orice familie dispune. Avand in vedere ca incompatibilitatea Rh dintre mama și fat nu este atat de des intalnita, medicii sustin ca Ministerul Sanatatii ar putea sa includa transfuziile de sange intrauterine intr-un program de finantare. 

“Daca ne uitam la ce s-a raportat sau ce am mai vazut pe la congrese sau inclusive in media, trei, patru, cinci cazuri rezolvate prin astfel de proceduri, in Romania, si comparand cu cele 60, 80, 100 de cazuri care ne asteptam sa existe in Romania, ne gandim ce se intampla cu celelalte cazuri si cred ca problema asta este, pentru ca nu e o procedura oferita corect si sa beneficieze toata lumea de o astfel de procedura. Cel mai probabil, din lipsa de informare. Exista si deficiente de natura organizatorica. Inclusiv ghidurile romanesti, de prin 2007, 2009, revizuite, nu specifica prezenta sau posibilitatea acestei terapii si nu indica aceasta terapie, desi, de cativa ani, eu cunosc in Romania o mana de oameni care fac astfel de proceduri si mai cunosc inca o mana de oameni care ar fi capabili sa faca astfel de proceduri. Dar sunt convins ca aceasta problema s-a pute rezolva cu un efort minim in Romania, in contextul in care s-ar dori. Daca vorbim despre costuri, nu stiu exact cat costa in strainatate, dar ce pot sa spun, ca un pret onest, in Romania, ar fi undeva la 1000 de lei. In jur de 4, 5 transfuzii efectuate pe parcursul sarcinii, in cazurile severe, ca si medie, undeva la pana 1000 de euro pe caz ar fi cheltuielile. La 100 de cazuri, 100 de mii de euro ar fi cheluiala unui astfel de program pentru statul roman.”, a spus Dr. Bogdan Mureșan, medic primar ginecologie-obstetrică și specialist în medicină materno-fetală.

 

“La nastere, copiii acestia arata toti la fel, ca si ceilalti copii, nu este nimic deosebit. Problemele care se pun, nu sunt cu nimic deosebite. Apare un mic icter precoce si, bineintele, anemia despre care s-a vorbit si pana acum. Conduita de tratament este cea pe care o aplicam si in celelalte cazuri de izoimunizari care nu ajung la aceste transfuzii intrauterine, deci nu necesita nimic deosebit fata de alti copii care prezinta boala aceasta hemolitica, o forma mai usoara,  Ar fi bine sa se inteleaga faptul ca acesti copii au o sansa la viata si ca nu trebuie sa ii lasam sa piara intrauterine. Acesta este mesajul pe care noi ne dorim sa-l transmitem. Ingrijirea postnatala este cu nimic deosebita, v-am spus, fata de cee ace facem copiilor cu boala aceasta. (CLIP 00089) 01.10 Despre cazurile care nu ajung la aceste interventii, nu imi place sa vorbesc, pentru ca nu prea sunt niste cazuri fericite. Din pacate, daca se ajunge sa se nasca cu hidrops fetal, sfarsitul nu prea este unul fericit. Am vazut si astfel de cazuri, din pacate ele mai exista la ora aceasta in tara noastra si sper ca prin publicitatea pe care o veti face dumneavoastra, femeile vor intelege ca nu sunt sortite la a avea un singur copil, pentru ca sunt Rh negative.”, a spus dr. Daniela Popescu – medic primar neonatologie.

Transfuziile de sange intrauterine s-au realizat de o echipa medicala care detine competențe pentru acest tip de proceduri medicale, precum si pentru ingrijirea corespunzatoare a nou-nascuților.

Share.

Leave A Reply