E nevoie de sange! Cate tipuri de donari avem?

0

In trecut, terapeutica transfuzionala se baza, in mare parte, pe utilizarea de sange total. Astazi, tendinta in terapeutica moderna este de a utiliza constituentii terapeutici ai sangelui, precizeaza Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Deci, cate tipuri de donari avem, in cat timp se reface lichidul vital?

Sange integral – o unitate de 450 ml sange total, care reprezinta o donare, se reface ca volum in 60 minute, iar celular în doua-trei săptămâni. După colectare, cele trei componente majore – trombocitele, plasma şi celulele roşii din sânge – sunt separate, astfel încât acestea să poată fi transfuzate la mai multi pacienţii cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

Plasmafereza – tehnica recoltarii plasmei permite obtinerea unor cantitati mari de plasma fara anemierea donatorului, pentru ca ceilalti constituenti celulari sanguini sunt reinjectati donatorului. Durata unei asfel de proceduri este 50 – 60 minute. Intervalul dintre doua donari de plasma prin afereza trebuie sa fie de doua saptamani, iar intervalul dintre o sedinta de plasmafereza si o donare de sange total trebuie sa fie de patru saptamani. Intervalul dintre o donare de sange total si o sedinta de plasmafereza trebuie sa fie de minim o luna.

Citafereza – deseori este nevoie de anumite componente ale sangelui cum ar fi trombocitele. Acestea sunt extrase imediat din sange, iar restul sangelui se reintoarce la donator. Prepararea se face cu sau fara intercalarea unui filtru pentru deleucocitare. Intervalul dintre doua trombocitafereze este de 4 saptamani.

Autotransfuzia sau “donarea” de sange autolog, respectiv pentru propria utilizare. Se vor putea preleva o unitate de sange pe saptamana, ultima unitate fiind prelevata cu 72 de ore inainte de interventie.

Care sunt utilizarile – sange integral?

Sangele integral este folosit in cazuri de pierderi acute de sange, cum ar fi dupa un accident sau in timpul unei interventii chirurgicale.
Plasmafereza este folosita in cazul unor tulburari de coagulare cu deficit multiplu de factori de coagulare, tratamentul purpurei trombocitopenice.
Citafereza vizeaza bolnavii cu transplant de ficat, medular,leucemii si alte tipuri de cancer.
Autotransfuzia este utilizata la pacientii care necesita o interventie chirurgicala programata, pentru a evita dezavantajele pe care le prezinta transfuzia cu sange de la donatori voluntari.

Vazi AICI cum se doneaza sange!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.