ECDC avertizeaza ca varianta Omicron ar putea deveni dominanta in Europa, in lunile urmatoare

ECDC avertizeaza ca varianta Omicron ar putea deveni dominanta in Europa, in lunile urmatoare

1

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza ca tulpina sud-africana a coronavirusului ar putea deveni dominanta in Europa, in urmatoarele luni.

Avantaj substantial in fata variantei Delta

Expertii sustin, in baza datelor preliminare, ca Omicron are un avantaj substantial fata de varianta Delta.

Conform modelelor matematice efectuate de ECDC, exista indicii ca Omicron ar putea provoca peste jumatate din toate cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 din UE in urmatoarele cateva luni”, potrivit unui comunicat al ECDC.

Omicron, sub observatie continua

Continuam sa monitorizam si sa evaluam raspandirea Omicron, dar este necesara o abordare pe mai multe niveluri pentru a intarzia orice raspandire a Omicron in UE. Vaccinarea celor care nu au fost inca imunizati sau care nu au schema completa si administrarea dozelor booster pentru cei de peste 40 de ani sunt obligatorii. Interventiile non-farmaceutice s-au dovedit a fi eficiente in reducerea transmiterii si ar trebui implementate in continuare pe baza situatiei epidemiologice, inclusiv masuri de distantare sociala si ventilatie adecvata in spatii inchise”, se mai arata in comunicat.

Expertii ECDC mai spun ca trebuie avute in vedere mai multe masuri in ceea ce priveste persoanele care se intorc din tarile in care s-a raspandit varianta Omicron, precum testarea si carantinarea celor repatriati.

Transmisibilitatea, gravitatea si potentialul de a evita raspunsul imun al vaccinurilor sunt inca teme cercetate de specialisti in ceea ce priveste varianta sud-africana a coronavirusului, dar reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru COVID-19, Maria van Kerkhove, a declarat miercuri ca agentia se asteapta sa primeasca date noi in cateva zile.

In Europa au fost depistate deja zeci de cazuri de infectare cu varianta Omicron, detectata pentru prima data in sudul Africii luna trecuta.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: ECDC avertizeaza ca varianta Omicron ar putea deveni dominanta in Europa, in lunile urmatoare • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.