Chirurgie cardiovasculara pediatrica, si la Timisoara

Echipa de chirurgie cardiovasculara pediatrica, si la Timisoara

0

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: am reusit sa formam echipe romanesti de chirurgie cardiovasculara pediatrica la Cluj, Iasi si Bucuresti, suntem in curs de a forma si echipa de la Timisoara!

O sansa pentru cei peste 2.500 de copii cu probleme cardiace care se nasc anual in Romania

“Continuam programul de chirurgie cardiovasculara pediatrica in colaborare cu colegii de la clinica italiana San Donato. Am ajuns deja la 147 de copii operati la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, la Cluj si Iasi. M-am intalnit cu echipa de la San Donato si suntem in curs de a forma echipa de la Timisoara, astfel incat sa inceapa operatiile si aici”, a anuntat ministrul Sanatatii pe Facebook.

“Scopul este de a opera aceste cazuri, cu succes, doar in Romania! Anual, peste 2.500 de copii cu probleme cardiace se nasc in Romania si este datoria noastra sa le oferim conditiile de tratament aici, in spitalele romanesti”, sustine Nicolae Banicioiu.

Chirurgie cardiovasculara pediatrica. Care au fost intentiile

Protocolul de colaborare intre Ministerul Sanatattii si Clinica San Donato, in acest domeniu – chirurgie cardiovasculara pediatrica – a fost semnat cad Raed Arafat era la conducerea ministerului. IRCCS Policlinico San Donato a fost fondata in 1969. Spitalul este recunoscut pentru expertiza si dotarile din domeniu – chirurgie cardiovasculara pediatrica.

Cooperarea prevedea ca echipe complete de medici italieni cardiologi si chirurgi cardiaci sa poata realiza interventii in centrele din Romania specializate in chirurgie cardiovasculara pediatrica, dar si ca pacienti romani sa poata fi tratati in clinica italiana, pana la finalizarea proiectului. Urma sa existe si un proiect de instruire a tinerilor medici romani, dar si a asistentilor medicali din sectoare de interes si deficitare din punct de vedere al resurselor umane, chirurgie cardiaca, cardiologie, anestezie pediatrice.

“In acest fel, copiii care se nasc cu malformatii congenitale cardiace vor putea fi tratati in tara fara a mai fi necesar transferul lor in alte tari”, spunea atunci Raed Arafat, legat de acest proiect de chirurgie cardiovasculara pediatrica.

Chirurgie cardiovasculara pediatrica. Despre inceputurile acestui proiect

“Cand am inceput eu operatiile pe cord, mortalitatea era de 70%, acum avem reusita 95%. Un real succes datorita echipelor care lucreaza zi si noapte, 24 de ore din 24. Problema echipelor este peste tot in lume, pot spune ca aici, dupa un an de zile, aveti echipe locale independente, care coopereaza foarte bine cu ceilalti. Ganditi-va ca nu este simplu, operam copii de cinci ani, care sunt diferiti de cei de doi ani sau cateva luni, sau nou-nascuti”, a precizat prof.dr. Alessandro Frigiola, de la Clinica San Donato din Milano, implicat in acest proiect de chirurgie cardiovasculara pediatrica.

“Cand am venit aici, in septembrie 2013, nu era nimeni in sectia de chirurgie cardiaca (de la “Marie Curie” – n.r.). Am venit 14 oameni din Italia si atunci operam doar noi. La inceput, am avut cazuri usoare, apoi mai dificile, acum nu mai exista niciun caz de orice dificultate din lume pe care sa nu-l facem. Acum, 60 la suta din cazuri sunt foarte dificile, iar in misiune venim doar trei-patru persoane”, a adaugat dr. Iosef Tammam.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.