Eclipsa partiala de soare – ce recomanda medicii sa nu faceti!

0

Nu priviti Soarele cu ochiul liber, ci doar prin ochelari speciali sau, mai bine, urmariti fenomenul la televizor, riscati ca vederea sa va fie afectata iremediabil. Este recomandarea pe care o ofera medicii inainte sa se produca eclipsa partiala de Soare de vineri.  Multe dintre filtrele improvizate din sticle afumate, radiografii ori CD-uri pot avea acelasi efect nefast!

“Practic, apare o afectiune care se numeste maculopatie solara, o arsura la nivelul retinei. In functie de gravitatea arsurii poate sa scada foarte mult acuitatea vizuala si se poate forma “o gaura” in retina, care poate duce la orbire. In cazul persoanelor care se uita o fractiune de secunda la eclipsa de soare pot exista leziuni minore, care nu scad acuitatea vizuala, dar nici aceasta abordare nu este recomandata”, suna opinia unui medic specialist, citat de HotNews, care a abordat toate chestiunile legate de eclipsa partiala de soare.

Eclipsa partiala de soare ne poate influenta si starea de spirit!

Ce se mai poate intampla legat de eclipsa partiala de soare? “Persoanele hiperanxioase pot deveni chiar agresive. Unele persoane au simptomatologie fiziologica, dureri de cap, ameteala, senzatie de durere inexplicabila in corp. Daca din anumite puncte de vedere, aveam indoieli sau eram nesiguri, dupa momentul solar devenim siguri, cumva depasim momentul de indoieli, de incertitudini. Putem sa devenim mai siguri pe noi”, a declarat un psiholog consultat de romaniatv.net.

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucuresti precizeaza ca eclipsa partiala de soare incepe in jurul orei 10:45, are maximul in jurul orei 11:55 si se termina la 13:05, cu o durata medie pentru tara noastra de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%. Un tabel oferit de aceeasi sursa prezinta orele de inceput, maxim si sfarsit ale eclipsei, pentru diferite localitati din tara noastra – AICI.

Cei ce au un instrument astronomic pot folosi o metoda sigura, metoda proiectiei. in spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie alba. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observata eclipsa partiala de soare, de catre mai multi privitori deodata.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.