Ecograf pentru depistarea precoce a patologiei şoldului la copil la Timisoara

0

Patologia şoldului la copil va putea fi depistată din faza incipientă la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’ din Timişoara datorită unui ecograf de înaltă performanţă şi a unui sistem de artroscopie care au fost achiziţionate de spital în cadrul unui proiect.

‘Cu ajutorul ecografului, noi căutăm o predispoziţie, iar dacă ea este depistată, copilul va fi supravegheat cu atenţie şi tratat, pentru a nu evolua spre o afecţiune care să necesite operaţie. Datorită noilor aparate achiziţionate prin acest proiect, testul este gratuit şi poate fi solicitat şi de către mame, imediat după naştere’, a declarat luni dr. Călin Popoiu, managerul de proiect.

Proiectul intitulat ‘Strategie comună pentru prevenirea şi tratamentul patologiei şoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România’, s-a desfăşurat în perioada februarie 2012 – ianuarie 2013 sub sloganul ‘Două ţări, un scop, succes comun!’. 

Proiectul a fost iniţiat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Louis Ţurcanu’ Timişoara alături de partenerul ungar, Universitatea din Szeged, şi avea ca obiectiv realizarea unei cooperări între două dintre principalele centre medicale cu profil pediatric din zona transfrontalieră România-Ungaria.

Investiţia, cu o valoare totală de 200.000 de euro obţinuţi din finanţare europeană, urma să fie împărţită în mod egal între cei doi parteneri.

În Timişoara, banii au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea şi instalarea unui ecograf de înaltă performanţă şi a unui sistem de artroscopie, care este al doilea aparat de acest tip din ţară, după cel instalat la Braşov.

Înainte de demararea proiectului, părinţii sesizau medicii, iar în jurul vârstei de 4 luni se putea face prima investigaţie. Tratamentul implica proceduri chirurgicale, spitalizări repetate, scăderea activităţii locomotorii a nou-născutului, precum şi costuri sociale mari.

Cu ajutorul aparaturii achiziţionate prin acest proiect, bebeluşii sunt supuşi unui test încă din primele zile de viaţă, aşa încât să poată fi descoperite eventualele probleme cât mai curând şi să fie remediate rapid.

La finele lunii decembrie 2012, după 10 luni de proiect, peste patru mii de nou-născuţi din Timişoara şi alţi trei mii din Szeged fuseseră deja consultaţi în cadrul programului de screening pentru displazie congenitală de şold.

Sursa: www.postamedicala.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.