Obligativitatea educatiei sexuale in scoli – o necesitate (VIDEO)

2

Obligativitatea educatiei sexuale in scoli – o necesitate, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara. In Romania tot mai multe minore aduc pe lume copii. In prezent, o mama din 10 este minora. Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Motivul este lipsa de educatie, lipsa de informare si neimplicarea institutiilor responsabile.

“Obligatoriu ar trebui implementata in scoli educatia sexuala, pentru ca din pacate foarte multi copii nu au de unde sa afle aceste lucruri decat din mediul scolar si din punctul meu de vedere, raspunsul meu la intrebare este DA, obligatoriu, pentru ca din pacate, din 180.000 de nasteri 11.000 de nasteri au fost la femei tinere, domnisoare sub 18 ani, la minore, este inadmisibil sa avem 11.000 de nasteri la minore. Ieri, vizitand spitalul din Deva, am intrat intr-unul din saloane, era o fetita de 14 ani internata cu avort incomplet. Sincer sa va spun, nu ne face deloc cinste noi stim ce trebuie facut, dar din pacate nu intotdeauna depinde de noi, educatie trebuie facuta din familie si din scoala.”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara. 

In prezent, in cele mai multe tari din Uniunea Europeana, educatia sexuala este obligatorie in scoli, desi difera la nivel de calitate si continut. Cele mai bune pe educatie sexuala sunt tarile nordice, Benelux-ul, Franta si Germania.

Tinerii au dreptul la educatie sexuala

Educatia sexuala este importanta pentru ca reprezinta un mijloc prin care adultii tineri sunt ajutati sa se protejeze impotriva abuzului, exploatarii, sarcinii nedorite, bolilor cu transmitere sexuala si HIV.

Copiii primesc informatii sau mesaje sexuale din diverse surse, chiar daca ei ar trebui sa primeasca aceste informatii de la dascali sau parinti. Unele dintre ele pot avea mai degraba impact negativ decat pozitiv.

Scoala si alte organizatii pot fi parteneri importanti pentru parintii care trebuie sa le dezvolte tinerilor o educatie sexuala corespunzatoare.

Cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala?

Educatia sexuala ar trebui sa aiba loc inainte ca tinerii sa ajunga la pubertate si inainte ca acestia sa-si fi dezvoltat modele prestabilite de comportament. Varsta exacta la care ar trebui sa fie furnizate informatiile depinde de dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a tinerilor, dar si in functie de nivelul lor de intelegere.

Sunt importante si subiectele care se vor transmite prin intermediul educatiei sexuale, modul in care acestea sunt impartasite, cine este persoana care sustine educatia sexuala, contextul in care se face acest lucru, dar si asteptarile tinerilor carora li se face educatie sexuala.

Share.