Efectele radiatiilor ultraviolete

Efectele radiatiilor ultraviolete

0

101_articolEFECTELE RADIATIILOR ULTRAVIOLETE

Este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie, prin diverse metode:
– limitarea expunerii la mijlocul zilei;
– statul la umbra;
– purtarea de vesminte protectoare;
– protejarea ochilor, a fetei si a gatului, cu ajutorul palariilor cu boruri largi;
– folosirea ochelarilor de soare dotati cu protectie laterala si cu o forma cat mai bine adaptata fetei;
– aplicarea repetata a ecranelor protectoare (creme, lotiuni) cu spectru larg si cu factor de protectie de minimum 15;
– protejarea sugarilor si a copiilor mici.

“Mituri” legate de soare si efectele sale:
– Bronzul este un semn de sanatate;
– Bronzul protejeaza impotriva soarelui;
– Pe vreme noroasa, nu putem face insolatie;
– Efectul nociv al razelor solare nu ne afecteaza in apa;
– Radiatiile UV nu sunt periculoase iarna;
– Cremele solare ne permit o expunere prelungita la soare;
– Intrerupand in mod regulat baile de soare, nu riscam sa facem insolatie;
– Daca nu simtim caldura razelor solare, inseamna ca nu exista nici un risc.

Insa este adevarat ca:
– Bronzul pielii deschise la culoare ofera un coeficient de protectie de numai 4;
– 80% din UV trec prin straturile subtiri de nori;
– Transpiratia si apa pot amplifica gradul de expunere la UV;
– Zapada si altitudinea ridicata dubleaza pericolul expunerii la UV;
– Exista un efect cumulativ al expunerilor la UV pe timpul zilei;
– Eritemul solar (insolatia) e provocat de UV pe care nu le percepem, in timp ce senzatia de caldura provine in special de la lumina vizibila si de la infrarosii, nu de la radiatiile UV.

Predispozitii la insolatie in functie de culoarea parului si a pielii

Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, dupa 30 de minute de expunere la soare in timpul verii.

Fototip Culoarea parului Culoarea pielii Predispozitia la insolatie Gradul de bronzare
 I  Roscat  Alba  Constanta ( ! ! ! )  Nu
 II  Blond  Deschisa  Constanta ( ! ! )  Slaba
 III  Saten  Deschisa frecventa  Frecventa  Usoara
 IV  Brun  Inchisa  Rara  Puternica
 V  Brun inchis  Inchisa  Foarte rara  Foarte puternica
 VI  Negru  Neagra  Niciodata  Maxima

 

 

 

 

 

Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel este cuantificata de un coeficient de protectie, care este notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia este mai eficienta.

In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere alegeti factorul de protectie potrivit, astfel:

– fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normale de expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme este indicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100;

– fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme, si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;

– persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25.

Ce ingrediente sa cauti pe eticheta lotiunii de plaja:

Oxidul de zinc si cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele, chiar si pentru cea sensibila. Acestea formeaza o bariera pe piele, care reflecta razele UV. De asemenea, avobenzona este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, te apara eficient atat de radiatiile UVA, cât si de cele UVB, fiind tolerat si de pielea sensibila.

Daca pe eticheta scrie ca produsul este rezistent la apa sau transpiratie, vei fi protejat cel puţin 40 de minute de razele UV, in apa. Bine aplicata, o lotiune rezistenta la apa poate actiona chiar mai mult de 80 de minute.

Antioxidanti precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E ajuta pielea sa se apere de radicalii liberi aparuti din cauza radiatiilor UV. Daca ai tenul gras, cauta formule negrase si noncomedogenice. Este bine sa alegi lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau gel.

Cum folosesti lotiunea

Aplica lotiunea protectoare cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru a permite acesteia sa intre bine in piele. Ai grija sa folosesti putin mai multa lotiune decat ar trebui, ca sa fii sigura ca vei beneficia de factorul de protectie care este mentionat pe eticheta. Nu uita sa reaplici lotiunea dupa fiecare iesire din apa.

Daca ai suferit arsuri solare . . .

1. Pune comprese reci pe zonele arse, ca sa scapi de usturime.
2. Iaurtul sau feliile de castravete sunt ideale pentru calmarea arsurilor solare.
3. Bea apa, ca sa-ti rehidratezi pielea, si ia o aspirina, pentru a atenua frisoanele. In cazul arsurilor la copii sau la femei insarcinate, se recomanda paracetamolul.
4. Nu mai sta la soare cel putin o zi.

NU amesteca soarele cu:

Tigarile – Studiile arata ca fumatorii sunt de trei ori mai expusi riscului de a face cancer de piele decat nefumatorii.
Anticonceptionalele – Acestea modifica nivelul hormonal, favorizand aparitia problemelor de pigmentare. Situatia este similara si pe perioada sarcinii.
Parfumul – La soare, unele parfumuri pot produce arsuri, iritatii sau chiar decolorari ale pielii.
Medicamentele – Unele antidepresive si antibiotice pot crea sensibilitati ale pielii la soare. In acest caz, este bine sa consulti doctorul.
Alcoolul – Grabeste procesul de deshidratare a pielii, lasand cale libera pentru arsurile solare. In plus, se mai poate sa si adormi pe plaja si sa faci insolatie.

Modificari initiat de infrarosii

Modificari patologice temporare, rezultate dintr-o expunere indelungate la radiaii infrarosii intense, ce constau din eritem, arsuri, colaps caloric, crampe calorice, soc termic sau insolatie.

Modificari patologice ireversibile, ce apar ca efect al unor expuneri repetate timp indelungat, cum sint cataractele oculare profesionale, imbolnaviri ale sistemului nervos, ale sistemului endocrin, ale aparatului cardiovascular, aparatului digestiv.
Modificari initiate de ultraviolete

Modificari patologice temporare, rezultate dintr-o expunere de peste 30 de minute, care constau din foto-dermatoze deosebit de variate cu consecinte diverse si asupra organelor interne.

Modificari patologice ireversibile, ce apar ca efect al unor expuneri repetate în timp îndelungat, cum sunt îmbatrînirea prematura a pielii, cancere ale pielii.

Modificari chimice si fiziologice sunt pigmentarea (bronzarea), ce se efectueaza în doua etape, respectiv pigmentarea imediata si formarea de noi cantitati de melanina si hiperkeratoza sau ingrosarea stratului cornos al epiteliului cutanat.

Sursa: Televiziunea Medicală

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.