EMA a aprobat vaccinul Pfizer pentru copiii cu varste de 5 pana la 11 ani, insa cu o concentratie redusa

0

Agentia Europeana a medicamentului a aprobat administrarea serului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNtech la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani. Vaccinul Cominarty este si primul care a primit aprobarea de utilizare in cadrul acestei categorii de varsta. Serul le va fi administrat copiilor in doua doze de cate 10 micrograme, la trei saptamani distanta. Concentratia este de numai o treime din cea administrata adultilor.

Beneficiile vaccinarii copiilor intre 5 si 11 ani depasesc riscurile, in special in cazul celor care prezinta riscul de a dezvolta o forma grava a bolii”, a precizat EMA.

Vaccinul a demonstrat o eficacitate de 91% impotriva coronavirusului, intr-un studiu clinic la care au luat parte 2.300 de copii din aceasta categorie de varsta, potrivit producatorului.

Nu se stie cand va incepe vaccinarea in UE

SUA, Canada, Israel, China si Arabia Saudita au aprobat deja vaccinarea copiilor de la 5 la 11 ani, si chiar a celor mai mici. Insa, in Uniunea Europeana, cel putin deocamdata, nu este clar cand va incepe vaccinarea copiilor din aceasta categorie de varsta.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Sanatatii al Germaniei, Jens Spahn, a declarat ca livrarile dozelor cu concentratie redusa, pentru uz pediatric, vor incepe abia pe 20 decembrie.

In Romania, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghita, a declarat ca in centrele unde exista deja vaccin Pfizer pentru persoanele de peste 12 ani, va fi amenajat un cabinet de vaccinare special pentru grupa de varsta 5-11 ani. Pregatirile in acest sens au inceput de saptamana trecuta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.