EMA: Miocardita si pericardita pot aparea in cazuri foarte rare dupa vaccinarea cu serurile Pfizer/BioNTech si Moderna

1

Miocardita si pericardita pot aparea in cazuri foarte rare dupa vaccinarea cu serurile Pfizer/BioNTech si Moderna, potrivit comitetului de siguranta al Agentiei Europene a Medicamentului.

„Miocardita si pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot aparea cel mai frecvent in urma infectiilor sau a bolilor autoimune. In functie de sursa datelor, incidenta estimata pentru miocardita si pericardita in populatia generala (nevaccinata) din UE/SEE inainte de pandemia COVID-19 variaza intre 1 si 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Comitetul de Siguranta (PRAC) a luat in considerare toate cazurile documentate si raportate la nivelul UE, disponibile pana in prezent” , conform Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV).

Cercetare la nivel european si mondial

Cercetarea a cuprins 145 de cazuri de miocardita raportate in Spatiul Economic European in randul persoanelor care au fost vaccinate cu Comirnaty, produs de Pfizer/BioNTech si 19 cazuri in randul persoanelor care au fost vaccinate cu Spikevax, produs de Moderna; 138 de cazuri de pericardita raportate in urma utilizarii Comirnaty si 19 cazuri in urma utilizarii Spikevax;

La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de Comirnaty si 20 de milioane de doze de Spikevax au fost administrate in Spatiul Economic European. In plus, PRAC a analizat si cazurile raportate la nivel mondial. Frecventa foarte scazuta a cazurilor de miocardita si pericardita raportate si/sau investigate la nivelul statelor membre UE, face dificila, pentru moment, stabilirea incidentei acestor reactii adverse in randul persoanelor vaccinate.

„Majoritatea cazurilor au aparut in decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des dupa administrarea celei de a doua doze, cu precadere la barbatii tineri. Cinci dintre cazurile inregistrate in Spatiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o varsta avansata sau care aveau in istoricul medical boli concomitente. Datele disponibile sugereaza ca evolutia miocarditei si a pericarditei, dupa vaccinare, este similara cu evolutia cazurilor raportate in populatia generala. In aceste situatii, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament”, conform PRAC.

Efecte secundare foarte rare

Miocardita si pericardita au fost identificate ca efecte secundare foarte rare in urma vaccinarii cu vaccinuri bazate pe ARN mesager. Simptomele pot varia, dar cei in cauza sunt sfatuiti sa ceara imediat asistenta medicala in cazul in care dupa vaccinare se confrunta cu simptome precum senzatia de respiratie dificila, batai puternice ale inimii care pot fi neregulate si durere in piept.

PRAC a solicitat date suplimentare de la detinatorii autorizatiei de punere pe piata pentru vaccinurile Janssen (Johnson&Johnson) si Vaxzevria (AstraZeneca), dar la acest moment nu se poate stabili nicio relatie de cauzalitate cu miocardita sau pericardita dupa administrarea vaccinurilor de la companiile Janssen si AstraZeneca.

Beneficiile sunt mai mari decat riscurile

Agentia Europeana a Medicamentului sustine, in continuare, ca beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate continua sa depaseasca riscurile, mai ales ca exista dovezi stiintifice potrivit carora vaccinarea reduce semnificativ decesele si spitalizarile cauzate de COVID-19.

EMA va continua sa monitorizeze datele de siguranta si eficacitate si sa ofere publicului cele mai recente informatii despre toate vaccinurile. Agentia va lua masurile necesare, daca vor fi identificate probleme de siguranta.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: EMA: Miocardita si pericardita pot aparea in cazuri foarte rare dupa vaccinarea cu serurile Pfizer/BioNTech si Moderna • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.