Endometrioza - boala care afecteaza fertilitatea la femei

Endometrioza – boala care afecteaza fertilitatea la femei

2

Endometrioza este a doua cauza a infertilitatii feminine si se presupune ca afecteaza mai mult de jumatate din populatia feminina a tarii. Este specifica femeilor cu varsta fertila, de la 15 la 45 de ani, si le afecteaza in special pe cele cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani.

Cuprins:

  1. Ce este aceasta afectiune?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnosticare si tratament

Endometrioza – cauze

Endometrul este mucoasa ce captuseste cavitatea uterului. Endometrioza consta in prezenta tesutului care creste in afara cavitatii uterine, uneori chiar si pe ovare, intestine, abdomen, in plamani si, mai rar, pe creier. Este o afectiune relativ noua, subdiagnosticata la nivel mondial si nu se cunosc, cu precizie, cauzele aparitiei ei. Endometrul creste la fiecare menstruatie, se ingroasa si pregateste uterul pentru o posibila sarcina. Cand aceasta nu apare, tesutul se elimina in perioada menstruala.

Endometrioza – simptome

Din nefericire, nu toate femeile au simptome, astfel ca multe dintre ele nici nu stiu ca au aceasta boala. Cu toate acestea, cele mai intalnite manifestari sunt durerile pelvine de intensitate crescuta si imposibilitatea de a ramane insarcinate, in ciuda incercarilor. Multe dintre femei acuza dureri pelvine cu cateva zile inainte de debutul menstruatiei sau in primele 24 de ore.

Alte paciente resimt dureri in timpul actului sexual, la urinare (si colorarea urinei in roz) sau defecatie. Intensitatea durerilor variaza de la o luna la alta si se resimt mai acute in locul in care celulele endometriale s-au inmultit. Printre alte simptome ale prezentei endometriozei se numara constipatia/diareea, durerile in zona lombara, sangerari menstruale neregulate.

Endometrioza – diagnosticarea si tratament

Cea mai folosita  si corecta metoda de diagnosticare a endometriozei este laparoscopia, care este, totodata, si cea mai buna metoda de indepartare a acestei afectiuni. Laparoscopia este o metoda de diagnostic si, important pentru pacienta, este minim invaziva. Aceasta consta in introducerea in abdomen a unui tub foarte subtire care este prevazut in capat cu o camera, al carei scorp este de a explora cavitatea abdominala. In timpul investigatiei, medicul poate cauteriza tesutul endometrial cu ajutorul laserului. Pocedura necesita anestezie generala si dureaza maximum 90 de minute. Dupa ce pacienta isi revine din anestezie poate pleca acasa, iar a doua zi isi poate relua activitatea.

Dupa interventia laparoscopica, simptomele endometriozei scad in intensitate sau, in cazul cel mai fericit, dispar. De asemenea, femeile care au trecut de aceasta interventie pot sa ramana insarcinate pe cale naturala daca infertilitatea a fost cauzata doar de prezenta tesutului endometrial. Este o afectiune care se mosteneste si, din nefericire, tesutul endometrial se poate reface la ceva vreme dupa interventia laparoscopica.

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas, contribuitor Televiziunea Medicala

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

100%
100%
Super!
  • 10
Share.

2 Comments

  1. Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.