Enurezisul. De ce face copilul de 6 ani pisu in pat?

Enurezisul. De ce face copilul de 6 ani pisu in pat? (VIDEO)

0

Enurezisul este o problema cu care nu putini parinti se confrunta, atunci cand copilul lor, cu varsta peste 5 ani, continua sa urineze involuntar. Statisticile arata ca enurezisul afecteaza 7% dintre copiii cu varsta de 5 ani si 3% dintre cei cu varsta de 10 ani.

Definit ca o tulburare ce se caracterizeaza printr-o mictiune involuntara, diurna si nocturna, enurezisul are diferite cauze, iar tratamentul este complex.

“Enurezisul este imposibilitatea de a retine urina in diverse conditii, in conditii de miscare activa ziua, sau mai ales in somn, si incapacitatea copilului sau adultului de a-si controla actul urinarii. In general, este o situatie destul de des intalnita, se desfasoara cam asa: la nastere, copilul nu are nic un fel de control asupra sfincterelor, nici pentru lipsa mare, nici pentru lipsa mica si face de la sine, cand simte ca s-a produs nevoia aceasta. Cand, insa, cu varsta apare controlul sfincterian, deci poate sa isi urmareasca si sa retina urina, atunci exista un prag, cam pe la doi ani, doi ani jumatate, chiar trei ani, in care copilul incetul cu incetul se transforma in controlorul propriilor sfinctere. Dupa trei ani, daca nu are acest control, se instaleaza enurezisul, adica incapacitatea de a controla sfincterele urinare si se produce emisiunea spontana, in somn sau in veghe, a copilului. Sigur ca e un lucru foarte neplacut pentru ca nu se poate renunta la scutece, mai nou la pampers, si in al doilea rand este o depasire a varstei de control a sfincterelor, deci o situatie de boala”, explica prof.dr. Constantin Lupu, medic primar neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului.

Acesta spune ca unii copii ajung cu o astfel de situatie la 5 ani, unii la 8 ani si unii la 16, 19 ani in pragul casatoriei, pentru ca, odata formata aceasta absenta a controlului sfincterian se prelungeste, vine in continuare in timpul vietii si exista adulti destul de multi care nu au control sfincterian din cauza de defecte de aparat urinar – acelea se pot corecta- sau infectiile tractului urinar, acelea sunt cel mai usor de controlat pentru ca se fac tratamente si se rezolva.

Dar controlul neurologic si psihic al sfincterelor este o dovada a evolutiei si a dezvoltarii organismului spre control permanent al sfincterelor, deci este dovada de maturizare si de dezvoltare pozitiva. Daca avem o situatie in care se prelungeste absenta acestui control, suntem nevoiti sa etichetam ca enurezis, deja intra in capitolul boli neurologice si psihice.

enurezis

Enurezisul se poate trata

“Este vorba de niste masuri de igiena si de invatare a controlului sfincterian. Iata, aici intervine ideea de control sfincterian urinar pentru copiii care merg la oala, care se obisnuiesc sa mearga la olita, cu vorba buna, cu buna intelegere, fara pedeapsa, fara restrictii, si atunci copilul, incetul cu incetul, in decurs de jumatate de an, de un an, devine, produce o legatura intre copil si olita si atunci se instaleaza controlul sfincterian si in situatii de somn si in situatii de supraincarcare a vezicii. Deci este vorba despre o situatie care depinde foarte mult de educatia psihica, de educatia sfincteriana, educatia in care copilul se anunta ca are nevoie de descarcare urinara si atunci se poate instala controlul sfincterian”, spune prof.dr. Constantin Lupu.

Cauzele enurezisului pot fi fiziologice, psihologice sau genetice

Cauzele enurezisului pot fi fiziologice, psihologice sau genetice si , ca urmare, tratamentul se face pe mai multe paliere.

“In primul rand, tratamentul este psihologic, educational. Este vorba de o relatie foarte buna a copilului cu parintele, cu mama, deci, sau cu doica, cineva care o inlocuieste pe mama, si cel mai important lucru este educatia in timp, nu de azi pe maine, nu se obtine nici un fel de rezultat, daca mergem pe masuri rapide. Totul trebuie cu rabdare, trebuie cu …., trebuie cu psihologia succesului, adica daca copilul a ajuns sa se anunte ca are nevoie sa urineze, sau daca a ajuns sa se duca singur la olita, trebuie laudat, rebuie pus in situatia de invingator asupra unui defect care trebuie sa fie evitat. Si acesta este enurezisul de lunga durata.”, spune prof.dr. Constantin Lupu.

In plus, exista niste masuri foarte importante, care se fac in timpul somnului, si anume, dupa un timp foarte scurt de maximum o ora si jumatate, o jumate de ora, o ora, trebuie trezit complet si constient fiind trebuie sa mearga sa urineze intr-un loc amenajat. Daca nu reusim sa facem asta, copilul poate sa mearga sa se duca la toaleta, dar daca este in curs de somn cu ochii deschisi – la copii e foarte frecventa aceasta situatie – atunci el nu isi aminteste si nu are nci un folos din treaba asta.

“Deci primul lucru care trebuie obtinut este trezirea completa a copilului in timpul noptii, o data, de doua ori, de trei ori in cursul noptii, pana ajunge la un echilibru de tip control sfincterian si de a simti aceasta jenanta situatie ca este enuretic”, mai spune prof.dr. Constantin Lupu, medic primar neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului.

Educatia copilului ramane unul dintre factorii importanti in preventia acestei afectiuni, subliniaza medicii.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.