Epidemie de cancer la plaman din cauza fumatului

Epidemie de cancer la plaman din cauza fumatului

0

De cancer la plaman sufera tot mai multi barbati in Romania, numarul acestora fiind mult peste media mondiala, astfel cancerul la plaman a devenit o epidemie din cauza fumatului, a a declarat, marti, doctorul austriac Christoph Zielinski, la o conferinta in Bucuresti.

Christoph Zielinski, directorul Diviziei clinice de oncologie medicala la Universitatea de Medicina din Viena – Spitalul General (AKH), a fost prezent la Bucuresti pentru cea de-a II-a editie a Scolii Internationale de Vara in Oncologie, eveniment ce a reunit 31 de vorbitori romani si straini.

ajutor-fumat-1024x685

Cancer la plaman – “ucigasul numarul unu”

Zielinski a numit cancerul la plaman “ucigasul numarul unu” pentru barbati la ora actuala, adaugand ca este pe cale de a deveni “ucigasul numarul unu” si pentru femei.

“Cancerul la plaman devine o epidemie din cauza fumatului, cu atat mai mult cu acest obicei ia amploare mai ales in tarile mai putin dezvoltate”, a mai spus Zielinski.

In Romania, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 2012 incidenta cancerului de plaman la barbati este peste media mondiala, iar la femei – similara cu cea inregistrata in lume. In schimb, cancerul col uterin la femei este mai raspandit in Romania, a precizat Christoph Zielinski.

In Romania, in 2012, 11.644 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la plaman

Profesorul Christoph Zielinski a mai spus ca, in contextul in care incidenta cancerului este in crestere, este nevoie de tratamente foarte bune. Acesta a precizat ca echipa lui este interesata sa identifice in Romania tineri medici care sa lucreze impreuna cu cei din Austria.

Intrebata daca, este o diferenta intre tratamentul oferit pacientilor cu cancer din Austria si respectiv celor din Romania, Rodica Anghel, sefa Clinicii de radioterapie a Institutul Oncologic Fundeni, a spus ca nu tratamentul, ci faptul ca nu sunt aprobate toate moleculele noi in Romania face diferenta.

La randul lui profesorul Zielinski a explicat ca o problema in ceea ce priveste tratamentul, si in Austria, este rambursarea medicamentelor, care sunt foarte scumpe.

“Odata ce avem medicamente inregistrate, dar nu si rambursate, nu ajuta prea mult, mai ales acum ca sunt foarte scumpe. Daca costa 4.500 de euro pe an, nu e exagerat, dar daca costa 4.500 de euro pe luna atunci e o cheltuiala si e dificil pentru pacient. Avem chiar si medicamente care costa 85.000 de euro.

Incercam sa limitam aceasta crestere a cheltuielilor cu medicamente. Nu vedem nicio schimbare de atitudine la companiile farmaceutice, nu vedem o scadere a preturilor, dimpotriva”, a mai spus Christoph Zielinski.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.