OFICIAL a fost declarata epidemie de gripa in Romania

1

In aceasta dimineata, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat epidemie de gripa. Motivul declansarii epidemiei a fost ca au fost inregistrate trei saptamani epidemice consecutive si sunt 54 de decese, pana in prezent, din cauza bolii.


Desi seara aveam o parte din datele pe care directiile de sanatate publica le-au transmis, nu au fost concludente, pentru ca nu toate spitalele raportasera cazurile de gripa. Am refacut raportarile si putem spune ca s-a inregistrat a treia saptamana consecutivita epidemica. (…) Vorbim de o evolutie epidemica a gripei. (…). S-a constatat epidemia, avand a treia saptamana epidemica”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Aceasta forma de gripa, care a declansat epidemia de gripa in Romania, are forme de manifestare usoare si medii.

“Nu putem afirma ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever fata de sezonul precedent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese, mai devreme. Diferenta e ca avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic.
Gripa evolueaza pe tot teritoriul tarii, chiar daca la intensitati diferite. Din fericire, aceasta gripa este datorata unei tulpini care are forme usoare si medii de manifestare, tulpina inclusa in vaccinul achizitionat de catre Ministerul Sanatatii si in vaccinurile din Romania.

Evolutia previzionata, obiectivul Ministerului Sanatatii e reducerea numaruluui de cazuri severe si de decese cu gripa. Masurile pe care Ministerul le-a transmis in teritoriu inca de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplica si in cazul in care se constata epidemia”, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Solutia pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa in perioada urmatoare este vaccinarea impotriva virusului gripal. Specialistii estimeaza ca aceasta epidemie se va mentine inclusiv in luna februarie.

Epidemie de gripa in Romania: nu se pune problema de intrare in carantina

“Nu se pune problema de carantina, carantina este adoptata in situatii extreme, situatie pe care nu o traim, traim o situatie normala, daca vreti gripa asa evolueaza cateodata in numar mai mare de cazuri fata de sezoane anterioare.

Carantina e o masura adoptata extrem de rar, decisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de obicei. Exista un regulament, tratat international care stipuleaza aceste lucruri”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Numarul deceselor provocate de gripa a ajuns la 54, de la inceputul sezonului, a informat Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Din cei 54 de romani care au murit din cauza gripei, 49 sufereau si de alte boli

Din cei 54 de romani care au murit din cauza gripei, 49 sufereau si de alte boli

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, marti seara, ca din cei 54 de romani care au murit din cauza gripei, 49 sufereau si de alte boli, alti cinci pacienti decedati nefiind cunoscuti si cu alte afectiuni.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti seara, ca nu poate spune acum daca in Romania este sau nu epidemie de gripa deoarece spitalele nu au facut raportari corecte ale cazurilor de imbolnaviri.

Sorina Pintea a aratat ca din Capitala au raportat cazurile de gripa doar 17 din cele 49 de spitale, in timp ce un judet in care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind inregistrat in luna mai 2018.

Sorina Pintea a anuntat ca din cei 54 de romani care au murit din cauza gripei, 49 sufereau si de alte boli, alti cinci pacienti decedati nefiind cunoscuti si cu alte afectiuni.

„Din cei 54, 49 sunt pacienti care au avut conditii medicale preexistente. Peste afectiunile pe care le aveau s-a suprapus infectia cu virusul gripal fapt, care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedati nu aveau afectiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea.

Share.