Erou la 16 ani! Cum a salvat un voluntar o viata

Erou la 16 ani! Cum a salvat un voluntar o viata

0

A primit o alerta pe telefonul mobil, era aproape de locul unde un barbat zacea inconstient, a alergat acolo, a inceput manevrele de resuscitare… Vezi povestea unui voluntar de 16 ani, care a salvat o viata!

Tanarul este voluntar in cadrul programului Societatii de Salvare Bucuresti. Iar cuvintele “Exista un erou in fiecare dintre voi” s-au dovedit a nu fi fara acoperire! In urma cu cateva zile, Mihai Daniel a primit o alerta pe telefonul mobil — barbat, 45 de ani, inconstient si aflandu-se la mai putin de 1000 de metri fata de victima. A reusit sa ajunga la aceasta si sa inceapa manevrele de resuscitare in maximum trei minute de la instalarea stopului cardiorespirator, continuand sa le faca pana la sosirea echipajului de paramedici.

Si ce-i cu asta? Interventia voluntarului a reusit sa previna agravarea starii victimei si intrarea acesteia in moarte cerebrala!

Ce povesteste acest voluntar? “L-am intors, am inceput manevrele de resuscitare”

“Cand am ajuns la caz am vazut multa lume in jurul unui barbat intins cu fata in jos. I-am verificat respiratia, am vazut ca nu are. L-am intors, am inceput manevrele de resuscitare. I-am spus barbatului care sunase la 112 sa sune din nou si sa spuna ca pacientul este in stop cardiorespirator. La trei minute a ajuns si primul echipaj SMURD. Le-am spus ca mai fac eu cateva manevre pana isi aranjeaza ei aparatura. Au administrat un soc, s-au mai facut manevre, apoi dupa un alt soc si-a revenit. Apoi, la sapte — opt minute de la sosirea mea, a venit si echipa Unitate Terapie Mobila a SMURD de la Spitalul Floreasca, care s-a ocupat de pacient, stabilizandu-l”, a declarat Mihai Daniel.

Pacientul resuscitat de voluntar a inceput sa vorbeasca dupa ce a stat patru zile la terapie intensiva.

Programului “Exista un erou in fiecare intre voi” are doi ani de existenta si isi arata zilnic utilitatea. in doar 10 luni de utilizare a aplicatiei mobile, voluntarii au intervenit la peste 2000 de cazuri, dintre care peste 1400 au fost urgente de cod rosu, deci cu pericol iminent de moarte. Cu cat creste numarul de voluntari inscrisi in program, cu atat numarul de vieti salvate creste!

Proiectul “Exista un erou in fiecare dintre voi”

Voluntarii respectivi sunt instruiti in tehnicile de prim ajutor si pot reprezenta first responderii care sa ajunga intr-un interval de maxim 5 minute la locul accidentului, astfel incat persoana in pericol sa poata primi suport vital de baza inainte de instalarea unor leziuni ireversibile.

In contextul in care tot mai multi oameni isi pierd viata din cauza neacordarii primului ajutor la timp, proiectul “Exista un erou in fiecare dintre voi” are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgente de grad 0 si 1 din locurile publice la mai putin de 6 minute. Acest lucru se va realiza prin alertarea persoanelor laice instruite de Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov in tehnici de prim ajutor, atunci cand acestea se afla pe o raza de maxim 1000 m fata de victima.

Acestia actioneaza conform ultimelor protocoale in vigoare pentru stabilizarea pacientului pana la sosirea echipajului specializat. in orice urgenta de grad 0 sau 1, actiunea in primele 7 minute de colaps, face diferenta intre viata si moarte. Desi o inima poate fi repornita si dupa 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile, arata www.existaunerou.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.