Evolutia epidemiei de coronavirus in patru grafice

2

Mihai Tivadar, cercetator in economie la Institutul National de Cercetare pentru Agricultura, Alimentatie si Mediu (INRAe) din Franta, a publicat pe pagina personala o analiza al evolutiei epidemiei de coronavirus de la inceput pana in prezent (12.03.2020).

Va prezentam mai jos rezultatele:

“Nu sunt specialist in epidemii, medicina sau alte domenii conexe, insa fiind cercetator in economie sunt obisnuit cu cifre, grafice, modele…

Din multimea de analize care circula pe internet sunt cateva grafice care consider ca sintetizeaza bine felul cum evolueaza epidemia actuala de Coronavirus.”, a precizat Mihai Tivadar, cercetator la INRAe (Franta).

INVATATURILE DIN CHINA: CAZURI INREGISTRATE VS. CAZURI REALE (Grafic 1)

  • Diferenta mare intre noile cazuri inregistrate oficial (curba portocalie) si cazurile reale (masurate posteriori, curba gri): de exemplu in momentul instaurarii lockdown-ului, erau aproximativ 300 noi cazuri declarate intr-o zi, insa in realitate erau aproape 2.500 cazuri. Cumulativ la acea zi, inseamna o diferenta de peste 10.000 cazuri intre realitate si cifre oficiale.
  • Odata impus lockdown-ul cazurile reale au stagnat si exceptand 1 februarie au scazut rapid, insa cazurile inregistrate au continuat sa creasca exponential, cu un decalaj de aproximativ 10 zile. Astfel, rezultatele masurilor pot fi vizibile dupa un timp destul de lung.

Source: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130

EVOLUTIA DIN ITALIA SE REPETA IN ALTE TARI ?coronavirus China

GRAFIC 2: Evolutia epidemiei in tarile dezvoltate

In cazul numarului de bolnavi inregistrati (nu reali) relativ la 10.000 locuitori, graficul de mai jos (Grafic 2) arata faptul ca patternul (crestere exponentiala) este identic in multe tari dezvoltate : cifrele sunt foarte apropiate cumparativ cu evolutia din Italia, decalata in zile.

De exemplu, in prezent in Elvetia (curba violeta) rata celor infectati este identica cu cea din Italia acum 6 zile, in timp ce in Franta cu 9 zile.

Source: Silvia Merler https://twitter.com/SMerler

Coronavirus: Comparatie Franta – Italia

coronavirus Franta Italia

Folosind statisticile publice internationale (https://github.com/…/csse_covid_1…/csse_covid_19_time_series) am folosit aceasi tehnica de decalaj temporal de 9 zile pentru a compara cazurile totale de persoane infectate inregistrate (nu reale) in Franta si Italia, si cele doua curbe au forme identice.

Pentru a vedea rezultatele masurilor din Italia trebuie asteptat probabil inca cel putin o saptamana. Pana in prezent, in Franta masurile luate raman lejere comparativ cu alte tari, astfel sunt sanse mari ca tendinta sa continue forma exponentiala

Coronavirus: Comparatie Romania – Italia

coronavirus Italia Romania

In fine, am decalat evolutia cazurilor totale inregistrate in Romania in comparatie cu Italia, cu un decalaj de 16 zile.

Decalajul e ales astfel incat sa coincida momentul trecerii de la cateva cazuri la peste 10 cazuri. Contrar Frantei, in Romania masurile luate au fost din start mult mai stricte si efectul asupra curbei este vizibil.

3. CONCLUZII

  • Atata timp cat nu se iau masuri severe de reducere a contactului social, evolutia epidemiei este exponentiala
  • Pentru a vedea rezultatele efectelor masurilor luate, trebuie tinut cont de un decalaj de cel putin o saptamana
  • Masurile severe inca de la primele semne par sa aibe efecte rapide, cum e cazul Romaniei, tara foarte expusa datorita legaturilor cu Italia si alte zone puternic afectate. Insa acest rezultat trebuie tratat cu precautie, deoarece impactul persoanelor revenite recent in tara inca nu e vizibil.
Share.

2 Comments

  1. Pingback: Evolutia epidemiei de coronavirus in patru grafice • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.