Examenul de Rezidentiat se muta la Ministerul Educatiei

Examenul de Rezidentiat se muta de la Ministerul Sanatatii la cel al Educatiei

0

Profesorul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, a anuntat ieri, 27 ianuarie 2015 ca examenul de Rezidentiat se muta din acest an de la Ministerul Sanatatii la Ministerul Educatiei.

Concursul de Rezidentiat si pregatirea tinerilor in Rezidentiat vor trece la Ministerul Educatiei, iar salariile medicilor vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii, a anuntat profesorul Sinescu, citat de mediafax.ro

“In momentul de fata, Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care rezidentiatul apartine, de ani de zile, Ministerului Sanatatii. Or, Ministerul Sanatatii nu are atributii de educatie. Rezidentiatul este o forma de pregatire, de educatie medicala pentru a deveni specialist intr-o specialitate, ca urmare apartine Ministerului Educatiei, prin universitatile de profil, universitatile de medicina si farmacie”, a spus rectorul UMF Bucuresti, conform mediafax.ro.

Plata salariilor ramane in sarcina Ministerului Sanatatii

“Daca va veti duce in Germania, in Franta, veti vedea ca medicii au devenit cardiologi la Universitatea Paris 6, spre exemplu, dar in Romania ai devenit cardiolog la Ministerul Sanatatii. Dar nu m-a format Ministerul Sanatatii, m-a format Facultatea de Medicina si Farmacie si o clinica anume. Anul acesta se va intampla, va trece de la Ministerul Sanatatii la universitati. Salariile se vor da de catre Ministerul Sanatatii. Educatia asigura pregatirea si elibereaza diploma prin universitati”, a mai spus Sinescu, conform Mediafax.ro.

Pana in prezent, metodologia pentru desfasurarea concursului de rezidentiat era organizat de Ministerul Sanatatii

Potrivit metodologiei pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe loc si pe post in medicina, medicina dentara si farmacie, pana in 2014, Ministerul Sanatatii era institutia care organiza testarea. Ultimul examen de rezidentiat a fost organizat de Ministerul Sanatatii in 23 noiembrie 2014, cand au fost scoase la concurs 3.909 de locuri si posturi disponibile.

La examenul care a fost organizat simultan in Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, s-au inscris peste 5.600 de candidati.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.