Este bine sa ii mintim pe copii ca exista Mos Craciun?

0

Ajunul Craciunului este aproape si Mos Craciun si renii lui vor vizita casele copiilor buni de pe tot globul, oferind cadouri si dulciuri. Desigur, stim cu totii ca acest lucru nu este adevarat, dar este bine sa le spunem copiilor asa ceva?

Un nou studiu sugereaza ca, daca mintim copiii despre existenta lui Mos Craciun, poate provoca copiilor neincredere in parintii lor.

Intr-un studiu publicat in “The Lancet Psychiatry”, cercetatorii din Marea Britanie si Australia dezbat despre modul in care minciuna despre Mos Craciun ar putea afecta convingerile morale ale copiilor.

Majoritatea copiilor li se spune de la o varsta frageda ca minciuna este gresita si ca a spune adevarul este corect, dar cercetatorii – inclusiv psihologul Prof. Christopher Boyle, de la Universitatea din Exeter din Marea Britanie –  se intreaba cum pot accepta copiii această invatatura morala odata ce descopera ca parintii lor i-au mințit de ani de zile despre Mos Craciun.

“Moralitatea faptului ca ii facem pe copii sa creada in astfel de mituri trebuie să fie pus sub semnul intrebarii”, spune Prof. Boyle.

“Toti copiii vor afla in cele din urma ca au fost mintiti in mod consecvent ani de zile, iar acest lucru i-ar putea face sa se intrebe ce alte minciuni le-am spus.”

Copiii pot pune la indoiala parinti ca “gardieni ai intelepciunii si adevarului”.

Aceia dintre voi care au crezut in Mos Craciun, in copilarie, va amintiti momentul in care ati aflat ca omul dolofan, cu barba, in costum rosu, nu era nimic mai mult decat o fabricatie, ati fost suparati? Dezamagiti? Nervosi?

Unii copii si-ar putea pune intrebarea daca mai pot avea incredere in parintii lor dupa ce descopera ca credintele lor de Craciun sunt o minciuna, spune Christopher Boyle de la Universitatea Exter, co-autor al studiului.

Atunci cand este vorba de mituri din copilarie, cum ar fi Mos Craciun si Zana Maseluta, parintii spun aceste minciuni mai mult pentru beneficiul lor, mai degraba decat pentru cel al copiilor.

Este minciuna cu Mos Craciun condusa de dorinta parintilor de a retrai copilaria?

Cercetatorii mai spun ca a spune minciuna cu Mos Craciun ar putea transporta parintii intr-un moment in care au crezut in magie si fantezie.

 

“Se pare ca, prin revenirea la o lume fantastica, poti retrai momente din copilarie, care a fost o experienta magica pentru multi. Un moment in care imaginatia a fost acceptata si incurajata, dar care devine pierdut la maturitate. “

100%
100
Awesome
  • 10
Share.

Leave A Reply