Expozitia Captiv in corpul meu, editia Adolescent

1

Asociatia Childrens Joy ,a persoanelor cu distonii neuromusculare,atat adulti cat si copii, a organizat in data de 10 decembrie,in parteneriat cu Liceul de Arte Plastice Timisoara, expozitia
Captiv in Corpul meu, editia a II-a, la Muzeul Banatului Bastion Theresia, dedicata persoanelor cu distonii neuromusculare care lupta cu aceasta afectiune, deseori fiind marginalizati aceasta ducand la izolare si discriminare.

Tinerii artisti, coordonati de prof. diriginte Anca Gyemant au fost invitati sa exprime printr-o lucrare de pictura, viziunea lor asupra frumusetii interioare unei persoane.

De altfel au fost expuse lucrari de la editia I a expozitiei, respeciv din 28 februarie 2018, unde au expus atat artisti ai Asociatiei Romul Ladea cat si alti artisti din Timisoara ,Zalau si Sighisoara

  • Cum vezi tu o carte dincolo de o coperta?
  • Cum vezi tu o persoana dincolo de un corp mai putin functional?
  • Ce inseamna pentru tine frumusetea interioara?

Au fost intrebarile la care au raspuns tinerii prin intermediul artei.
Avand in vedere ca in data de 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia universală a drepturilor omului.

Articolul 1 spune “Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de celelalte în spiritul fraternităţii.” vom putea exprima asta prin lucrarile noastre artistice.

In ce priveste persoanele afectate de distonii neuromusculare, mesajul nostru este:

  • Nimeni nu doreste sa fie marginalizat!
  • Toti dorim sa fim acceptati asa cum suntem!
  • Toti avem dreptul de a iubi,de a trai o viata demna.
  • Nimeni nu doreste sa fie marginalizat!
  • Toti dorim sa fim acceptati asa cum suntem!
  • Toti avem dreptul de a iubi,de a trai o viata demna.

Avem nevoie de acces la tratament,de diagnosticare corecta dar si de o societate deschisa, care poate privi dincolo de o dizabilitate !
Noi suntem dispusi sa ne integram!

Spune Nu etichetarii si discriminarii!

Spune Da integrarii si incluziunii,egalitatii de sanse!Spune Da frumusetii interioare!

„Copiii au reflectat la aceasta tema si s-au implicat cu adevarat si mi s-a parut impresionant cat de bine inteleg acestia ca nu frumusetea fizica ne face sa fim frumosi.Avem o generatie de adolescenti care merita mai mult decat le putem noi oferi ,avem de invatat foarte multe de la ei .Aceasta expozitie a fost mai degraba o lectie oferita de copiii de la Liceul de Arte Plastice prin care au demonstrat ca sunt capabili sa tina cont si de dorintele celorlalti punand o parte mica din sufletele lor pe panza dar atat de semnificativa pentru societatea in care traim.Avem o generatie
de adolescenti care merge in directia buna,cu siguranta si sunt mandra ca ne sunt alaturi!”
spune Catalina Crainic, presedinte Childrens Joy si organizatoarea expozitiei.

Expozitia este vizibila la Muzeul Banatului,Bastionul Theresia, pana in data de 29 Februarie 2020, incuzand si Ziua Internationale a Bolilor Rare,aceasta avand ca scop popularizarea, lupta impotriva discriminarii si a izolarii ,buna integrare dar si dreptul la egalitate de sanse a persoanelor cu distonii neuromusculare in societate.

Asociatia Childrens Joy are sediul in Timisora,este vizibila si implicata la nivel national ca membra in consiliul director al Aliantei Nationale pentru Bolile Rare dar si international prin organizatia europeana ca membra in consiliul director a Dystonia Europe prin presedinta Crainic Catalina.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Expozitia Captiv in corpul meu, editia Adolescent • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.