Expozitia de fotografie medicala „Gentle Violence"

Expozitia de fotografie medicala „Gentle Violence” – arta si medicina

0

Muzeul National Brukenthal din Sibiu va gazdui, intre 5 si 28 septembrie, expozitia de fotografie medicala „Gentle Violence”, un proiect de pionierat in domeniul artei si medicinei, dedicat fotografiei artistice in domeniul medical, si care prezinta imagini din culisele unui „spectacol cu casa inchisa”: OPERATIA PE INIMA.

Vernisajul expozitiei de fotografie medicala

Vernisajul are loc vineri, 5 septembrie, incepand cu ora 17:00, in incinta Muzeului National Brukenthal, Casa Albastra, Sala Multimedia (Piata Mare, nr.5, Sibiu).

“Interiorul corpului este o lume ascunsa si inchisa. Gandul de a-l patrunde face ca mintea sa proiecteze imagini legate de moarte si carnaj. E sange acolo. Nu e de patruns. Incursiunea in propriul corp este gestul de maxima intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care il incredintam unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile si memoria momentului nu se mai inregistreaza in constienta adormita. Un intreg mister este mentinut in jurul acestor spectacole cu casa inchisa: operatiile. Nu stim niciodata ce se intampla in spatele usilor albe. Cand trecem de ele, pentru noi este deja intuneric. Cu toate acestea, corpul sub lumina lampilor scialtice este investit cu o aura divina. In timp ce pacientul isi petrece orele intr-un somn indus, inauntrul si in afara corpului sau, chirurgii deruleaza un film fascinant, dominat de culori vii, sunete si gesturi elegante. Mainile medicilor par o extensie a „mainilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este sa aduc amintiri din intuneric, din corpurile inchise ale oamenilor, din salile de operatie sterile, fara ferestre, fara alte porti catre lume in afara de fotografii.”, Cristina Bobe.

fotografie medicala

Expozitia de fotografie medicala „Gentle Violence” din acest an dedicat inimii

„Gentle Violence” prevede o serie anuala de expozitii, anul 2014 fiind dedicat inimii. Imaginile, care ofera o metafora vizuala pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operatie „frumoasa”, vor fi insotite de expunerea unor piese anatomice (inimi), precum si de o coloana sonora ce recompune atmosfera din sala de operatie, intr-o maniera inedita. Vizitatorii vor putea, astfel, sa inteleaga chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar si a pacientului care doreste sa stie ce se intampla cu el in cele mai intime momente ale vietii sale.

Conceptul si fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania (www.fotografiemedicala.ro), lansata cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iasi 2013. Dr. Horia Muresian (www.horiamuresian.com), seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, anatomist si expert al fotografiei medicale a cordului, va expune, de asemenea, o serie de imagini inedite ale inimii si structurilor sale delicate, iar artistul Sebastian Florea va oferi o interpretare acustica a atmosferei din sala de operatie, printr-o coloana sonora ce reda perceptia pacientului ca spectator pasiv la propria interventie chirurgicala. Curatorul expozitiei este Laura Coltofean, Muzeul National Brukenthal.

fotografie medicala

Fotografia medicala – tehnici, echipamente, utilizari

Tot in cadrul proiectului, pe 6 septembrie, incepand cu ora 10:30, libraria Habitus (Piata Mica, nr. 4, Sibiu) va gazdui o conferinta cu tema „Fotografia medicala – tehnici, echipamente, utilizari”, la care sunt invitati atat medici, cat si fotografi, pentru a discuta despre echipamentul necesar fotografierii in diferite situatii impuse de interventiile chirurgicale, ce este fotografia medicala si de ce este ea un instrument util in practica medicala, cum se realizeaza etc.

Realizat in parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platforma online de fotografie medicala din tara, evenimentul se desfasoara sub auspiciile Ministerului Sanatatii, ale Colegiului Medicilor din Romania si in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.