Expunerea la soare. Cum trebuie sa protejati copiii?

Expunerea la soare. Cum trebuie sa protejati copiii?

0

Copiii sunt deosebit de sensibili la soare. Expunerile prelungite si arsurile solare frecvente in copilarie au influenta asupra aparitiei cancerelor de piele, mai tarziu, pe parcursul vietii. Iata ce trebuie sa stiti, ca parinti!

Copiii sunt in plina dezvoltare si pielea lor este mai fina si mai sensibila decat cea a adultilor. Copiii cu varsta sub un an trebuie totdeauna sa ramana la umbra, se precizeaza intr-un material al DSP Arges. Copiii mai mari de un an nu trebuie niciodata sa fie expusi direct la soare fara sa fie protejati de haine, de accesorii adecvate si de produse pentru protectie solara adaptate.

In conditii extreme, orice expunere trebuie evitata. Daca acest lucru nu este posibil utilizati un produs care ofera protectie foarte mare. Fara protectie solara arsura solara se poate produce dupa 5 – 10 minute de expunere.

In cazul aparitiei unor simptome ca dureri de cap, ameteli, senzatie de voma, dureri abdominale, scaune diareice dupa supraexpunere la soare, adresati-va imediat medicului.

Expunerea la soare. Reguli generale

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, ochelari de soare, umbrelute, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

De asemenea, in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide, in special apa si sucuri naturale).  Se recomanda consumarea zilnica de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Se recomanda evitarea consumului de alcool deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, precum si a bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Se recomanda scaldatul numai in locuri special amenajate in acest scop, care sunt supuse controlului sanitar, iar persoanele care doresc sa faca plaja vor evita intervalul orar 11-17 si vor folosi crème de protectie solara.

Se vor evita pe cat posibil activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, constructii, agricultura, etc) si trebuie avuta grija persoanelor varstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilitati oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.