Premiera nationala: extirpare a glandei suprarenale stangi transformate chistic prin abord laparoscopic

0

O echipa medicala din cadrul Life Memorial Hospital a realizat cu succes o interventie chirurgicala pe cale laparoscopica de extirpare a glandei suprarenale transformata chistic, la un pacient in varsta de 34 ani, care prezenta un grad de obezitate severa.

Interventia, o premiera pentru sistemul medical MedLife, a fost realizata de o echipa medicala coordonata de dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie generala, din a carei componenta au mai facut parte dr. Mircea Lica, medic specialist chirurgie generala si dr. Paula Neicutescu, medic primar ATI.

Pacientul a fost diagnosticat imagistic cu o formatiune chistica la nivelul glandei suprarenale stangi, in urma unei ecografii abdominale si, ulterior, prin examinare prin computer tomograf. Modalitatea de abord aleasa pentru interventia chirurgicala a fost una moderna, pe cale laparoscopica retroperitoneala, avand in vedere si diagnosticul de obezitate severa al pacientului.

Dupa evaluarea efectuata de catre echipa anestezica pacientul a fost internat in vederea realizarii interventiei. Sub anestezie generala, pacientul a fost pozitionat pe masa de operatie in decubit lateral pe partea dreapta, pentru a se permite abordul retroperitoneal. Prin trei mici incizii de maxim 1 cm fiecare au fost introduse videoscopul si instrumentele de lucru, cu ajutorul carora glanda suprarenala stanga si chistul dezvoltat din aceasta au fost excizate.

„Interventiile chirurgicale asupra glandei suprarenale au trecut prin multiple transformari odata cu efectuarea primei adrenalectomii laparoscopice, in anul 1992. De atunci, acest procedeu a devenit tot mai utilizat datorita avantajelor pe care le aduce, iar in prezent a devenind «gold standard». Interventiile chirurgicale cu abord minim-invaziv asigura o rezolvare eficienta a patologiei glandei suprarenale, indeosebi in cazul feocromocitoamelor, si ofera pacientului o recuperare postoperatorie facila, in conditii de siguranta, permitand externarea in 24 de ore postoperator”, a declarat dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie generala.

Interventia chirurgicala a durat 80 de minute pe cale laparoscopica

Interventia a avut o durata de aproximativ 80 de minute si s-a desfasurat pe cale laparoscopica, pacientul externandu-se a doua zi, fara niciun fel de acuze. Evolutia acestuia in urma interventiei a fost una foarte buna.

De-a lungul timpului, medicii Life Memorial Hospital au gestionat cazuri dificile si au realizat interventii complexe, unele chiar in premiera nationala.

Share.

Leave A Reply