Extirparea unei tumori, o operație extrem de rară, la un copil de 5 ani

Extirparea unei tumori, o operație extrem de rară, la un copil de 5 ani

0

Reușită extraordinară a unei  echipe de medici  specialști de chirurgie maxilo-facială, de la Sibiu Cluj Napoca și Alba Iulia. Aceștia au reușit să opereze un băiat în vârstă de 5 ani și jumătate, care avea o tumoră ce cuprindea regiunea facială, în fața urechii, și cobora pe gât.

tumore

Operația a reprezentat un risc major, întrucât tumora se afla în zona nervului facial și nu a fost extirpată în totalitate

“Operația era din start cu risc, esta vorba de o tumoră, o tumoră mare, ce cuprindea regiunea facială, în fața urechii, adică regiunea parotidiană, și cobora pe gât, laturo-cervical, a declarat imediat după intervenția chirurgicală, Conf. Univ. Dr. Med. Mihaela Cernușcă Mițariu . “Fiind o zonă de risc al pachetului  vasculo-nervos al gâtului, fiind o zonă de risc, în principal al nervului facial (…) întreaga operație ne-a preocupat acest nerv facial. El este conservat. Putem spune că este o reușită. Rezultatele clare, certe, o să le avem, într-adevăr, peste două săptămâni. Colțul gurii este, credem noi, în acest moment, rapid recuperabil”, a adăugat Conf. Univ. Dr. Med. Mihaela Cernușcă Mițariu.

tumora

“Copilul nostru, copilul nostru de suflet, putem spune astăzi, are 5 ani și șase luni. Deci este un mic suflețel ce s-a prezentat la noi, ca-l doare. S-a prezentat la noi că are o bubă și că, ceea ce ne-a durut foarte tare, că îi este frică”, a declarant Conf. Univ. Dr. Med. Mihaela Cernușcă Mițariu .

“La început s-a manifestat ca o tumefacție, la început nedureroasă, ca un nodul pe care îl “plimba” probabil, îl vedea, și care nu l-a deranjat. Părinții, sunt convinsă că l-au văzut. În etapele următoare a început să doară, pentru că începe să preseze pe pachetele vasculare și nervoase și determină câteodată, aici era problema mare, ajunge pe zona glomosului carotidian și acolo dă disnee, chiar riscuri de apnee, adică să se oprească chiar și respirația, prin extensie ajunge chiar și în baza craniului, prin extensie ajunge într-o zonă cât, în final, ajungi să extirpi mult”, a susține Conf. Univ. Dr. Med. Mihaela Cernușcă Mițariu

tumora

 Astfel de patologie, sau tumori există și la copiii nou-născuți sau la copiii aflați în primii ani de viață

Dr. Simion Bran – chirug maxilo-facial  explică riscurile acestei patologii:

“diformitatea feței, compresiunea pe vasele mari ale gâtului, compresiunea pe nervii faciali, duc la complicații și la riscuri, astfel încât operația trebuie făcută după toate datele paraclinice și după examinările clinice. Necazurile postoperatorii sunt, însă, de asemenea, cunoscute. Complicațiile care pot surveni după astfel de chirurgie pediatrică sunt cu grave implicații sociale. Pareza nervului facial, disfuncționalitățile nervului facial, sunt destul de frecvente, și asta e grija principală a chirurgului care intră la un astfel de caz”.

tumora copil

În cazul de față,  operația a fost o reușită. Tumora a putut fi extirpată în limite de siguranță, iar acum se așteaptă  și confirmarea histopatologică.

“Din punct de vedere al recuperării post operatorii vor fi probleme pe unul din ramurile nervului facial, care probleme la copii, pot fi recuperate într-un timp relativ scurt. Categoric va putea vorbi, va putea alerga. Disfuncția neurologică pe acest ram al facialului duce la o incontinență salivară pe una din comisurile bucale, pe comisura stângă, în cazul nostru, dar care, cu miogimnastică, cu fizioterapie, poate fi recuperată aproape în întregime. Tumora a fost de mărimea opt pe șase, pe trei centimetri, o tumoră ovalară. Dacă nu s-ar fi realizat această intervenție chirurgicală, copilul ar fi riscat să se confrunte cu infecții repetate, disfuncții respiratorii, disfuncții neurologice și insuficiență circulatorie a creierului, întrucât vasele mari, pe  partea respectivă, vor fi comprimate serios și sever. Sigur că sfatul oricărui medic este ca pacientul să se prezinte la medic cât mai repede, în serviciile cele mai pricepute în astfel de situații”, susține Dr. Simion Bran.

tumora copil

Un alt membru al echipei care a contribuit la intervenția chirurgicală, Dr. Dan Chișnoiu, vorbește despre pașii care vor urma, în acest caz:

“este o patologie care poate da complicații, dar, care, dacă se tratează cu grijă și cu bună știință și se cunoaște anatomia zonei foarte bine, atunci poate fi un succes. S-a efectuat o extirpare reducțională a formațiunii tumorale și acum așteptăm, în urma examenului histopatologic, să vedem exact cu ce avem de-a face, ce fel de tumoră este, ca să putem merge mai departe cu tratamentul acestui copil. Faza aceasta chirurgicală reprezintă primul pas în terapie.  Tumora este mare. Este o extirpare reducțională, deci nu în totalitate, însă, în funcție de examenul histopatologic, vom vedea dacă vom extirpa în totalitate, care este o intervenție de mai mare amploare,  sau dacă în anumite aspecte histopatologice, dacă poate exista… odată cu creșterea în vârstă poate exista remiterea acestor formațiuni”.

În afara medicilor care au contribuit la intervenția chirurgicală de excepție, de la Sibiul, Izabela Zuna, mama băiețelului operat, a avut cele mai mari emoții.

„Am avut toți  încrederea în doamna doctor. Noi am mai fost prin alte spitale, dar unde am simțit încredere, acolo am rămas.  Mi-am dat seama că ceva e în neregulă, în momentul în care i-a apărut o umflătură, acolo. Am fost la mai mulți medici, până am ajuns la doamna doctor. Doamna doctor Mihaela Cernușcă Mițariu ne-a spus ce este. Am vorbit cu dânsa, am ținut legătura. Când a fost momentul să îl operăm, am ajuns din nou în Sibiu”.

tumora copil

 Din păcate, această patologie sau tumoare nu poate fi prevenită, susțin medicii

 “Cauzele sunt, de regulă, resturi embrionare care rămân între arcurile brahiare încă din viața intrauterină. E greu de făcut o predicție a acestor tipuri de tumori, dar odată cu dezvoltare tumorală, părinții sunt primii care sesizează asimetria sau diformitatea regiunii respective și atunci, sigur, imediat trebuie prezentarea la medic”, concluzionează Dr. Simion Bran, membru al echipei de specialist.

Intervenția chirurgicală, pentru extirparea tumorei, a  reprezentat o premieră pentru echipa reunită la Sibiu

“Noi considerăm că este o mare reușită. Copilul este bine în acest moment.  Tot ce am făcut noi astăzi, reprezintă etică. Etică și deontologie. În  Cluj, cel mai tânăr pacient pe care noi îl știm a fost undeva la 9-10 ani. Nu știu dacă cineva a avut un copil mai mic (…) Abordarea psihicului familiei a fost extraordinară, și vă spun ca medic, acum… mă interesează când știu că este ceva complicat, mai ales că ne-am responsabilitat toți. Adică ne-am dorit o echipă performantă și nu o responsabilitate strict a unui om. Tocmai că au venit în jurul unui copil mai mulți specialiști, toți cu competențele lor, pentru ca decizia să nu fie a unuia. A fost siguranța mea, ca acest copil să fie bine abordat. Este în premieră, la nivel de Sibiu și putem spune că este la nivel național, legat de abordările și tehnicile psihologice ale copilului și cum am reușit să îl acaparăm. Cum astăzi cânta ( n.r. copilul) în blocul operator, cum astăzi spunea poezioare cu surioara și astăzi am auzit o minune. Vrea să se facă doctor. În blocul operator ne povestea că se va face doctor și că, deja, cu surioara, au stabilit ei o strategie,  că se face doctor”, a mai adăugat Conf. Univ. Dr. Med. Mihaela Cernușcă Mițariu.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.