Faci Medicina? Ministrul te vrea "legat" de tara prin contract!

Faci Medicina? Ministrul te vrea “legat” de tara prin contract!

3

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vrea ca studentii la Medicina sa semneze un contract prin care s-ar obliga sa nu plece in strainatate si sa ramana sa munceasca aici!

Aceasta obligatie s-ar putea intinde pe perioada studiilor de licenta si de rezidentiat, iar vizati sunt studentii la Medicina care beneficiaza de burse de studiu din partea Guvernului.

Afirmatia a fost facuta la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, unde ministrul a dezvaluit ca exista deja discutii cu institutiile de invatamant superior de profil, dar si cu Ministerul Educatiei pentru a vedea daca ar fi posibil, in acest mod, oprirea exodului personalului medical.

“Lucram cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studentii care primesc burse de studiu. Trebuie sa vedem in ce masura este posibil pentru ca dorintele sunt unele, posibilitatile sunt altele”, a afirmat Banicioiu, citat de Mediafax. Se va face insa in asa fel ca o astfel de masura sa nu incalce directiva europeana privind dreptul la libera circulatie, spune ministrul.

Ministrul, sustinut de rectorul UMF Bucuresti: 11 ani in Romania, e un motiv in plus sa nu mai vrei sa pleci dupa

“Daca profesezi 11 ani in Romania, atat cat dureaza studiile de licenta si rezidentiatul, cred ca e un motiv in plus sa nu mai vrei sa pleci dupa. Analizam aceasta posibilitate astfel incat sa nu lezam pe nimeni”, a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Ioanel Sinescu, la acelasi eveniment.

“Ne dorim sa practicati medicina in Romania, desi unii dintre dumneavoastra va doriti sa plecati. Ce trebuie sa stiti este ca atunci cand ajungeti in competitie cu colegii de la alte universitati de mare prestigiu din lume ii veti depasi de cele mai multe ori”, a sustinut rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti.

Sistemul sanitar romanesc a pierdut in favoarea strainatatii, numai anul trecut, 2.450 de medici

Numai in 2014, 2.450 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din Romania certificate profesionale curente pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate. Dintre acestia, 424 sunt de medicina de familie, 127- obstetrica-ginecologie, 85 -chirurgie generala, 60 – ATI, 55 – psihiatrie, 55 – medicina interna, 52 –
pediatrie, 48 – radiologie-imagistica, 45 – medicina de urgenta, 43- ortopedie, 42 – cardiologie, 32 – chirurgie plastica – 32.

In prezent, sunt membri in Colegiul Medicilor din Romania cu drept de libera practica un numar de 39.000 de medici. Situatia cea mai ingrijoratoare este in spitale. Numarul medicilor de aici a ramas de doar 13.521 (comparativ cu 20.648 in 2011 si 14.487 in 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sanatatii. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat pe categorii de varsta, dintre medicii de spital, 2.961 au peste 60 de ani, 2610 sunt intre 50 si 60 de ani, 3642 intre 40 si 50 si 3901 intre 30 si 40 de ani si doar 407 sub 30 de ani.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania, anual intra in sistem 3.000 de medici si ies aproximativ 3.500 (prin migratie, pensionare si deces).

Share.

3 Comments

  1. Nesimtire fara margini!! Un motiv un plus sa ramanem acasa ar fi sa fim tratati cu respect si platiti dupa competente si manoperele efectuate. Desi in ultimii ani s-a inregistrat o crestere consiserabila a numarului de doritori de medicina, masuri de genul acesta vor duce la scaderea interesului. Motivatia de a ramane ar trebui sa vina din alta parte : respect pentru munca noastra

  2. Macar daca acest ministru ar fi fost prezent la Festivitatea de Absolvire care tocmai a avut loc…..habar n-are ce e cu el…

  3. Oul lui Columb on

    deh,tre sa-si arate “muschii” in fata “opiniei publice” si a politicienilor ca nu vor nici in ruptul-capului legea salarizarii unde medicii trebuie sa fie in top avand cea mai lunga specializare superioara!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.