Fatete dentare no-prep

Fatete dentare no-prep

0

Tot mai multi intreaba de fatete dentare no prep. Motivul este unul cat se poate de simplu: toata lumea isi doreste un zambet mai frumos, dar nu toata lumea e dispusa sa isi pileasca dintii pentru asta, mai ales cand e vorba de dinti naturali.

In primul rand ce sunt fatete dentare no prep?

Fatete dentare no prep sunt un tip de fatete dentare ceramice, care nu necesita deloc pilirea dintilor. Tehnic sunt ca si oricare alte fatete, doar ca au marele atu ca sunt non-invazive. Aceleasi materiale, aceleasi tehnici de cimentare etc. Evident sunt ‘trending’ acum. Pentru motivele de mai sus enumerate. Dar, ce este foarte important de mentionat, este ca acest tip de fatete dentare no prep au niste indicatii extrem de clare. Ele se pot folosi cand se indeplinesc 3 conditii:

  • cand volumul final al restauratiei este mai mare decat cel al dintelui restaurat ( se intampla in 90% din cazuri )
  • cand diferenta de culoare intre dintele final si dintele restaurat nu este una mare in raport cu grosimea fatetei ( daca ai dintii inchisi la culoare si vrei dinti foarte albi, probabil nu esti un candidat ideal pentru fatete no prep. Daca culoarea dintilor care o ai e una cat de cat deschisa, si vrei una mai deschisa, asta este de cele mai multe ori posibil cu acest tip de fatete )
  • cand axul dintele restaurat are un ax de insertie favorabil, fara a fi pilit ( aici devine un pic mai tehnic. Pe scurt, avem 3 elemente: dintele actual, care are o forma si o dimensiune, dintele viitor care vrem sa il obtinem, care are alta forma si alta dimensiune, iar fateta este partea ceramica care prin care transformam pe unul in celalalt. De aici putem trage urmatoarea concluzie: ca sa stim daca putem sa facem sau nu o fateta dentara non prep, trebuie inainte sa stim cum va arata dintele final, inainte de a incepe tratamentul )

Daca e sa facem o paralela cu arhitectura, e ca la santierul unei case. Nu poti sa stii ce materiale sunt necesare pentru constructia casei, decat daca in prealabil ai un proiect arhitectural. In estetica dentara, acest proiect poarta numele de smile design. Care va proiecta inaintea oricarei manopere invazive viitorul zambet, si este manopera prin care evaluam daca putem sa facem fatete dentare cu sau fara preparatie.

Si daca in arhitectura, greselile ar insemna poate doar timp sau bani, in estetica dentara ele inseamna tesuturi, care sunt mult mai pretioase, si in resursa limintata fata de materialele de cosntructie.

Fatetele dentare non prep sunt o solutie estetica moderna

In concluzie fatetele dentare non prep sunt o solutie estetica moderna, ideala din multe puncte de vedere. Au cel mai mare potential estetic, sunt non invazive, si au o durata lunga de viata. Dar toate acestea depind de o planificare riguroasa.

Design-ul si planificarea acestui tip de tratament este de cele mai multe ori, mai important si mai dificil decat tratamentul in sine. In plus planificarea si simularea estetica, ofera liniste si incredere. Pacientul stie la ce sa se astepte, inainte de a incepe tratamentul si oricare faza a acestuia.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.