Federatia SANITAS, negocieri pentru salarii, posturi si multe alte probleme din Sanatate

Federatia SANITAS, negocieri pentru salarii, posturi si multe alte probleme din Sanatate

0

Tichete de masa, sporuri de fidelizare, deblocarea posturilor in sistem! Acestea sunt doar cateva din punctele atinse la intalnirea ministrului Sanatatii cu reprezentantii sindicalistilor din Sanatate, derulata in aceasta saptamana. Rezultate concrete? ”Negocierea in sine reprezinta un act complex, de durata”, le raspund cei de la Federatia SANITAS celor care intreaba despre un posibil deznodamant al discutiilor.

Identificarea si aplicarea unor solutii comune care sa vizeze atat deblocarea posturilor in sistem, cat si imbunatatirea conditiilor de salarizare – acestea au fost coordonatele intalnirii ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cu cei de la Federatia SANITAS. “Una dintre conditiile esentiale pentru insanatosirea sistemului de sanatate este imbunatatirea salarizarii pentru tot personalul sanitar, pe masura muncii depuse. Impreuna cu Federatia SANITAS vom cauta solutii in acest sens”, a declarat Banicioiu.

Discutiile au vizat atat sporurile pentru conditii de munca, cat si salarizarea personalului de specialitate din centrele de transfuzie sanguina, acordarea tichetelor de masa in toate unitatile sanitare, inclusiv in cele apartinand autoritatilor locale. Totodata, au fost abordate si probleme din sistem: acordarea unui spor de fidelizare pentru personalul din sanatate, deblocarea posturilor acolo unde este posibil.

Alte revendicari SANITAS – de pilda, acordarea nivelului salariului minim de baza brut de 975 de lei pentru toti salariatii. In prezent, sunt foarte multi salariati din sistemul sanitar (majoritatea infirmierilor, ingrijitorilor si brancardierilor) care au acest salariu minim de 975 lei prin cumularea salariului avut in decembrie 2009 (683 lei) cu sporul de vechime. Rezolvarea impune modificarea Legii nr. 284/2010 si scoaterea sporului de vechime din salariu minim brut pe tara. S-a pomenit si de echivalarea studiilor asistentilor medicali absolventii ai scolilor postliceale cu cei cu studii superioare, in urma unor cursuri, dar si de modificarea si completarea legislatiei privind statutul personalului din crese. Lista tuturor revendicarilor formulate de SANITAS Iasi poate fi consultata AICI.

Cei care conduc Federatia SANITAS s-au intalnit si cu secretarul de stat pentru asistenta medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, Alin Iulian Tucmeanu, abordand problemele sistemului sanitar – cum ar fi:
– Situatia acordarii sporurilor salariale ale personalului mediu sanitar care iși desfașoara activitatea la nivelul camerelor de garda din spitale (in prezent beneficiaza de sporuri de conditii deosebite personalul din UPU și CPU). Spitalele care nu indeplinesc criteriile de incadrare pentru constituirea CPU desfasoara activitatea de urgenta prin camere de garda. Astfel, personalul care deserveste camerele de garda, desi lucreaza in aceleasi conditii nu beneficiaza de acelasi spor.
– Situatia deficitului de personal mediu și de specialitate la nivelul centrelor de transfuzie sanguina, cat și posibilitatea de a corecta modalitatea de aplicare a grilei de salarizare a acestora.
– Propunerea de a se gasi solutii pentru coordonarea asistentei medicale din școli de catre o structura a Ministerului Sanatatii (de exemplu – Directia de Sanatate Publica).

SANITAS: incercam sa prevenim emiterea unei legislatii defavorabile sistemului sanitar

”Dezbaterile la care Sanitas participa fac parte din procesul de negociere. Negocierea in sine reprezinta un act complex, de durata, care necesita intalniri periodice. Este cea mai buna metoda prin care Sanitas se poate implica si intervi inca din etapa preliminara (pregatitoare) a conceperii, proiectarii legilor de catre guvern si minister. Astfel, incercam sa prevenim emiterea unei legislatii defavorabile sistemului sanitar, avand in vedere ca o modificare ulterioara a acestora este mult mai dificil de realizat”, a precizat vineri Federatia SANITAS.

Federatia SANITAS este o organizatie sindicala nationala, cu caracter socio-profesional, reprezentativa la nivel de ramura sanitara, avand in structura 42 de organizatii sindicale judetene, inclusiv cea a municipiului Bucuresti, cu sindicate componente in peste 500 de unitati sanitare şi de asistenta sociala. Federatia SANITAS are peste 100.000 de membri care reprezinta personal medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic si administrativ din domeniul Sanatatii (foto https://www.facebook.com/FederatiaSanitasRomania)

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.