Federatia „Solidaritatea Sanitara” a initiat procedura declansarii manifestatiilor de protest

0

In raport cu Legea 284/2010 (luand in considere coeficientul 600) in proiectul de OUG se constata clar o diminuare a salariilor din sectorul sanatate:

  • salariile medicilor se mentin in limitele legii 284 cu usoara diminuare pe categorii (1-2%)
  • salariile asistentilor medicali, fata de legea 284 se micsoreaza cu 20-25%; – castiguri inregistreaza debutantii si personalul auxiliar, dar aceasta se datoreaza majorarii salariului minim de la 600 (legea 284) la 1250 de la 1 mai.

Fata de 284/2010, aceasta lege beneficiaza mai mult cei care aveau salarii mai mari, in functii superioare, decalajul marindu-se intre cei cu functii superioare si functii normale de executie ( de ex. intre medici si asistenti- raportat la Legea 284 -medicii isi mentin cat de cat salariile iar ale asistentilor scad. Efortul financiar brut necesar implementarii proiectului de ordonanta de urgenta este de 2,344 mld. lei, iar impactul net este de 1,503 mld. lei; De o parte insemnata din acest efort financiar beneficiaza cei aflati in functii superioare. Daca inainte era raportul de 1/15= 600/9000 lei acum raportul e de 1/12 = 1250/15000 lei. E clar ca decalajul se va mari, cei mai defavorizati fiind cei aflati la mijlocul ierarhizarii salariale.

Analiza primara a impactului asupra salariilor din sistemul sanitar a proiectului OUG privind salarizarea in sistemul bugetarpoate fi vizualizata in intregime aici: Analiza OUG

Luand act de continutul proiectului de OUG privind salarizarea unitara, care prevede in Anexa nr. III scaderi ale salariilor din grila, pentru angajatii din Sanatate, si cu cca. 60% pentru anumite categorii, constatam faptul ca Ministerul Muncii intentioneaza sa-si incalce angajamentele luate fata de noi.

Federatiei „Solidaritatea Sanitara” a initiat procedura declansarii manifestatiilor de protest

In aceste conditii, Comitetul Director al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” a initiat procedura declansarii manifestatiilor de protest ce pot merge pana la greva generala, solicitand respectarea angajamentelor asumate in regim de urgenta.

Avand in vedere numeroasele anomalii pe care le contine acest proiect de lege, consideram ca el este o dovada de neprofesionalism, determinata in special de absenta consultarii expertilor nostri in salarizare. Doua din numeroasele exemple in acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizati sub nivelul medicilor veterinari si scaderea salariilor din grila asistentelor medicale, in medie, cu cca. 50%.

Chiar daca partea introductiva a actului normativ preia cateva dintre solicitarile noastre, avand sanse sa rezolve unele probleme, acestea au o pondere prea mica raportat la ansamblul impactului estimat in cazul Anexei nr. III (Familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala”). Suplimentar, exista numeroase contradictii intre corpul legii si anexele acesteia. Cumularea acestor erori si inadvertente cu faptul ca proiectul de lege este sub nivelul Legii nr. 284/2010 in privinta ierarhizarii salariilor ne determina sa-l respingem in intregime.

Tinand cont de gradul de nemultumire al salariatilor cumulat cu posibilitatea implicarii in actiunile de protest a organizatiilor sindicale reprezentative, consideram ca adoptarea actului normativ in forma actuala ne obliga la declansarea protestelor pentru apararea intereselor salariatilor, culminand cu greva generala.

Share.

Leave A Reply