O femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Judetean de Urgenta din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobulina

2

La Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia o femeie de 69 de ani a murit din cauza lipsei de imunoglobulina.

Cazul a fost semnalat de fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, pe reteaua de socializare, unde a precizat ca Ministerul Sanatatii cunostea situatia acestei femei dar si a altor bolnavi care se afla in stare grava din aceeasi cauza.

Femeia suferea de imunodeficienta primara, conform lui Vlad Voiculescu. Ea nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia a incercat sa le cumpere din Germania, dar 5 flacoane – necesare pentru o singura luna – costau 1.200 de euro.

Managerul Spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Cosarca, a declarat ca pacienta a fost transferata de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulina si ca din 20 octombrie solicita zilnic imunoglobulina, insa fara rezultat.

Ea a explicat ca imunoglobulina este o substanta obtinuta din plasma sanguina umana. Aceasta plasma, in urma prelucarii, contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Cei mai afectati de lipsa imunoglobulinei sunt pacientii cu afectiunii autoimune deoarece, prin natura bolii, ei sunt foarte sensibili la orice, chiar si la cea mai usoara raceala.

Associatiile de pacienti au notificat Ministerul Sanatatii inca din luna august cu privire la disparitia imunoglobulinelor. La 3 luni de la izbucnirea crizei, Ministerul a anuntat ca in noiembrie urmau sa fie livrate 900 de doze …. suficiente insa doar pentru cateva zeci de bolnavi, dupa cum au spus asociatiile de pacienti.

2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitatile spitalicesti din tara

Ministrul Sanatatii a postat, astazi, pe Facebook, un mesaj in care anunta ca, in noaptea de duminica spre luni, la ora 04.00, dupa ce a trecut de verificarile de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitatile spitalicesti din tara.

Florian Bogod afirma ca, in urmatoarele doua saptamani, vor mai ajunge inca 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) si 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantitati ce vor acoperi nevoile pacientilor din Romania.

Pana atunci, ministrul Sanatatii cere spitalelor care se confrunta cu cazuri urgente pot apela la unitatile medicale din tara, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulina.

”Faptul ca n-a ajuns in timp util la spitalul din Alba Iulia este unul dureros. Regret profund ce s-a intamplat, dar acuzatia ca as lasa vietile pacientilor in voia sortii o resping cu toata taria! O astfel de acuza denota crasa lipsa de caracter si de discernamant. Exista documente care dovedesc fara dubiu ca problema imunoglobulinei a aparut anul trecut, pe vremea cand Ministerul Sanatatii era condus de „ministrul facebook”, cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine buna pe retelele sociale. Apropo, domnule domnule fost ministru al Sanatatii, se numeste imunoglobulina, nu imunoglobina! Poate reusiti sa retineti macar denumirea corecta…”, mai scrie Bodog.

Ministrul Sanatatii afirma ca Vlad Voiculescu ”nu a facut nimic in mandatul sau pentru a rezolva vreo problema, asta sau alta”.

”A considerat ca este suficient sa contabilizeze intr-un document medicamentele care lipsesc de pe piata, fara sa ia masurile prin care sa asigure medicamentele necesare in tara. Pacientii nu se trateaza insa cu like-uri sau hashtag-uri, nu se opereaza cu share-uri. Ministrul Sanatatii este si al celor care nu folosesc internetul si al copiilor care invata in case darapanate, ministrul Sanatatii este si al celor care stau ore intregi in camerele de garda. Nu caut scuze in trecut, dar adevarul trebuie spus raspicat. Spre deosebire de predecesorul meu ”tehnocrat”, eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulina pacientilor care au nevoie. In repetate randuri m-am intalnit cu producatorii si i-am convins sa aduca cantitatea necesara pentru tratamentul cazurilor severe”, afirma Bodog.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat, sambata, intr-o postare pe Facebook ca o femeie a murit la Spitalul Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulina si ca nu este singurul caz grav, sustinand ca ministerul cunostea situatia, inclusiv cazul acestei femei.

Share.