Fertilitatea femeii și a bărbatului de la 20 la 40 de ani

Fertilitatea femeii și a bărbatului de la 20 la 40 de ani

1

Datorită contracepției și disponibilității tehnicilor de reproducere umana asistată, cuplurile au astăzi mai mult control asupra momentului în care vor să devină părinți. Însă, amânând prea mult momentul, riscul este ca obținerea unei sarcini să fie tot mai dificilă. Fertilitatea scade în mod natural odată cu vârsta, iar, în plus, a avea un copil… mai târziu, poate crește riscul de complicații ale sarcinii. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre fertilitatea femeii dar și a bărbatului pe măsura trecerii timpului.

Fertilitatea femeii și a bărbatului  la 20 de ani

Este vârsta la care femeia are disponibile cele mai multe ovocite de calitate, iar riscurile de complicații în sarcină sunt cele mai mici.
Și pentru bărbați lucrurile stau cum nu se poate mai bine la această vârstă, pentru că spermatozoizii sunt, de asemenea, de bună calitate, mobili și activi. Aspecte care se vor schimba odată cu trecerea anilor.

Fertilitatea femeii și a bărbatului  la 30 de ani

Din jurul acestei vârste, de pe la 32 de ani, fertilitatea femeii începe să scadă. Iar de la 35 de ani declinul se produce într-un ritm accelerat. Mai mult, riscul de avort, de anomalii genetice ale fătului, de complicații ale sarcinii sau în timpul nașterii, crește. Afecțiunile medicale precum diabetul și hipertensiunea arterială sunt mai frecvente la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Acestea pot duce la complicații ale sarcinii cum sunt diabetul gestațional și preeclampsia. Medicul ginecolog va recomanda screeningul și testarea suplimentară atât pentru gravidă cât și pentru făt.
Deși se crede că doar femeile au un ceas biologic, în realitate au și bărbații unul. Potrivit unui studiu recent efectuat în privința fertilității acestora, după vârsta de 30 de ani calitatea spermei începe să scadă. După vârsta de 35 de ani fertilitatea masculină scade cu 21% pe an (chiar 23%), pe fondul calităţii tot mai slabe a spermei. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință care au semnalat că declinul capacităţii de reproducere la bărbaţi este foarte asemănător cu al femeii, chiar dacă are loc într-un ritm mai lent şi mai constant.

Fertilitatea femeii și a bărbatului  la 40 de ani

De la 40 de ani capacitatea femeii de a concepe în mod natural este într-un declin accentuat. Numărul de ovocite este foarte scăzut (rezerva ovariană este aproape epuizată), la fel și calitatea lor. În plus, de la această vârstă ovocitele sunt foarte susceptibile de a prezenta defecte cromozomiale, ceea ce crește riscul de a aduce pe lume un copil cu probleme.
Majoritatea femeilor de 40 de ani pot avea încă o sarcină și un copil sănătos, însă nu poate fi ignorată existența riscului crescut de naștere prematură, impunerea nașterii prin operație cezariană, greutatea scăzută a copilului la naștere, defecte de naștere sau chiar nașterea unui făt mort.
Deși bărbații produc constant spermă, dacă la 30 de ani riscul ca spermatozoizii să fie mai puțin mobili este de 40%, la vârsta de 40 de ani acest risc crește la 60%, iar la 60 de ani ajunge la 85%. Însă vârsta nu este singurul factor care determină infertilitatea la bărbați. Este vorba mai degrabă despre un cumul de factori care contează: genetica, alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea și stresul.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Fertilitatea femeii și a bărbatului de la 20 la 40 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.